Казахстанката Елена Рибакина за втора поредна година се класира на финала на турнира по тенис в Маями (САЩ), след като отстрани бившата първа ракета в света Виктория Азаренка (Беларус). Рибакина, която е на 4-о място в ранглистата на WTA, спечели истински маратонски мач с 6:4, 0:6, 7:6 (7:2).

На финала тя ще играе с победителката от мача Екатерина Александрова (Русия) – Даниел Колинс (САЩ), а до тук тя отстрани датчанката Клара Таусон, американките Тейлър Таунзенд и Мадисън Кийс, както и гъркинята Мария Сакари.

Родената в Москва казахстанска тенисистка увеличи своята серия от победи на Hard Rock Stadium до 11 поредни и подобри баланса си на 4-0 срещу Азаренка в персоналните двубои, а също така ще играе и четвърти финал през календарната година.

Най-високо класираната жена, останала в схемата след ранно отпадане от първите три поставени Ига Швьонтек, Арина Сабаленка и Коко Гоф, Рибакина се оказа категоричният фаворит да защити титлата си. Тя превърна единствения брейк от първия сет в предимство, като в тази част вкара общо 21 уинъра. Вторият сет се оказа шокиращ обрат, тъй като Азаренка – трикратна победителка в този турнир, направи само една непредизвикана грешка, за да продължи победоносно в седем поредни гейма.

В третия сет двете се вкопчиха в здрава битка, но казахстанката спечели един титаничен пети гейм, в който проби от петия опит, благодарение на бекхенд в мрежата на Азаренка. Рибакина сервира, за да поведе с 5:3, като финалът сякаш вече се виждаше. Но тенисистката от Беларус се бори храбро на ръба на поражението, притискайки Рибакина с няколко странни удара, за да върне пробива при 5:5, шокиращо за всички по трибуните. В тези моменти Азаренка играеше феноменално в защита, но проблемът беше, че този ритъм няма как да се поддържа дълго.

Стигна се до тайбрек, но там намиращата се на 32-о място в ранглистата Азаренка допусна ранен проби,в а след това резултатът стана и 3:0. Нов пробив и затвърден със свое подаване направи резултата 6:1 в тайбрека за Рибакина, а останалото беше просто доиграване за протокола.