Министърът на младежта и спорта Георги Глушков даде официалния старт на инициативата „Европейска седмица на спорта“. Откриването се състоя на площад "Македония“ в Благоевград в присъствието на изявени спортисти и посланици на инициативата под надслов "Бъди активен, остани във форма, мисли зелено“.

Георги Глушков заяви, че за него е изключително удоволствие да бъде част от спортната проява. "Идеята на проекта е да привлечем колкото се може повече млади хора и деца да спортуват и да бъдат активни. Това е една от целите на екипа на Министерството на младежта и спорта. Днес обстановката е празнична заради спорта“, допълни той.

Министър Глушков изказа специални благодарности към всички, които са допринесли за това откриването на Европейската седмица на спорта да бъде в изключителна обстановка в град, в който има положителна нагласа към спорта. “Надявам се, че заедно с г-н Методи Байкушев и със съдействието на Община Благоевград ще направим, така че да има повече активни хора, добри спортисти и медалисти“, коментира още спортният министър.

„Много се радвам, че именно в нашия град е началото на Eвропейската седмица на спорта. Тайните на успехите в спорта са и тайни за успехите в живота, защото феърплеят е в основата. Не всички стават олимпийски шампиони, но могат да станат шампиони в живота, като се изправят срещу несправедливостите, спазват правилата и са добър пример за останалите“, заяви кметът на община Благоевград Методи Байкушев.

Тази година част от посланиците на спорта са златната медалистка по карате от Летните олимпийски игри в Токио 2020 Ивет Горанова, световната шампионка и бронзова медалистка по художествена гимнастика от Олимпийските игри в Рио де Жанейро Ренета Камберова, състезателката по борба, завоювала бронзов медал на Олимпийските игри в Токио, Евелина Николова, световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова и футболистът Благой Георгиев, които присъстваха на откриването. Стотици благоевградчани имаха възможността лично да поздравят за постигнатите успехи в сферата на спорта своите фаворити и да се снимат с тях.

Празникът продължи със спортна панорама, представяща дейността на спортните клубове на територията на Благоевград и техните победи, както и демонстрации на различни видове спорт. По време на събитието всички желаещи имаха възможност да се включат в множество игри, като тенис на маса, канадска борба, баскетбол и минифутбол.

Втората част на програмата в Благоевград продължи с огнено шоу, зумба маратон, спортни танци и музикална програма с участието на певицата Диа. #BeActive е инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е ММС, а изпълнението на проекта се финансира по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз. Следващото събитие от Седмицата на спорта е #BeActive спортен празник в „Арена Самоков“ утре, 24 септември, с начален час 10:00 часа.