Победи за мъжете и жените в предпоследния кръг от Шахматната олимпиада в Будапеща

Националните отбори на България при мъжете и жените се поздравиха с победи в предпоследния 10-и кръг от Шахматната олимпиада в Будапеща.

В унгарската столица мъжкият ни тим с капитан Кирил Георгиев се наложи над Швеция с 2;5:1;5 точки. Скандинавците поведоха чрез Мартин Локандер, който надви Григор Григоров, но последва обрат за нашия състав. Латвиецът с български паспорт Аркадий Найдич спечели с белите фигури срещу Ерик Бломквист, а Момчил Петков надигра Тайгър Персон. Гросмайстор Иван Чепаринов подпечата успеха направи реми с черните фигури срещу Нилс Гранделиус.

Дамите, водени от Петър Арнаудов, пък сразиха Израел със същия резултат.

Европейските ни шампионки от Будва дръпнаха в резултата чрез Антоанета Стефанова, която се справи с Марсел Ефроимски. След това израелките изравниха след успеха на Дана Кочави над Гергана Пейчева, но Виктория Радева върна преимуществото в наша полза, след като се наложи над Нога Ориан. В последната партия Нургюл Салимова направи реми с Маша Клинова след над 5-часова битка, което донесе и победата за жените.

След десетия кръг и двата ни отбора са с по 14 точки. Мъжете са на 20-а позиция, а дамите - на 16-о място. Шампионът при мъжете е вече ясен, като Индия е недостижим на върха с 19 от 20 възможни точки. При дамите Индия и Казахстан разделят първото място с по 17 пункта, пред САЩ и Полша с по 16.

Надпреварата приключва днес./БГНЕС