Българинът Цанко Цанков сбъдна мечтата си и постави световен рекорд - 120 километра плуване без спиране по река Дунав. Той  тръгна от село Ясен, Община Видин, а финалната му точка бе на корабът “Радецки” в Козлодуй. 
 
Цанков стартира в 12:00 часа на 19-и септември (четвъртък) и финишира малко след 6:00 сутринта на 20-и септември (петък). Той измина 120 км и 600 метра за 18 часа и 1 минута.  

Плувецът посвети успеха на новородения си син.

“Този успех посвещавам на първо място на сина ми Борис. Също така ми се иска да спомена и два колоса в плуването, в плувните спортове и в маратонското плуване - Васил Стоянов и Добри Динев”, каза Цанков.
 
Цанков плува за втори път в Дунав през последните две седмици, след като на 6 септември измина 108 км, а от екипа му обявиха постижението за световен рекорд. Впоследствие се оказа, че румънецът Богдан Зурбагиу е преплувал 115 км в Дунав през 2021 година.
 
Все пак лошата новина дойде именно в навечерието на второто плуване на българина от Световната асоциация по плуване в открити води, която обяви, че неговите постижения няма да бъдат ратифицирани заради съмнения в манипулации на данните от плуването му на 6 септември.