Австралийката Грейс Браун стана за пръв път в кариерата си световна шампионка при жените в бягането по часовник на започналия днес шампионат на планетата по шосейно колоездене в Цюрих.

32-годишната Браун, която преди броени седмици спечели и олимпийската титла, измина дистанцията от 29,9 километра за 39 минути и 16.04 секунди. Тя изпревари с 16.79 секунди нидерландката Деми Волеринг, а на трето място завърши американката Клои Дагърт на 56.42 секунди.

С победата си Браун стана първата австралийка, която печели световната титла в бягането по часовник при жените, но въпреки това след финала пред Евроспорт тя потвърди, че прекратява кариерата си в края на сезона и догодина няма да се състезава.

На старт сред 70-те участнички днес застанаха и две българки - Гергана Стоянова и Петя Минкова, които заеха съответно 62-ро и 66-о място. Изоставането на Стоянова бе 10:26.69 минути, докато това на Минкова - 12:51.12 минути. 

В класацията при жените до 23 години Стоянова е на 17-о място. Шампионка стана германката Антония Нидермайер, която в общото класиране се нареди четвърта с време от 40 минути и 21.14 секунди.

По-късно днес е и бягането по часовник при мъжете, където България ще бъде представлявана от двама състзатели - Емил Стойнев и Мартин Папанов. Световното първенство в Цюрих продължава до 29 септември.