Индиецът Ишприт Синг Чада поднесе една от големите изненади на Откритото първенство на Англия по снукър, след като спечели с 5:4 над четирикратния световен шампион Марк Селби и сензационно се класира за полуфиналите.

Чада е първият представител на своята страна, класирал се на полуфинал на ранкинг турнир от 11 години насам, когато Адитя Мехта стигна до Топ 4 на Откритото първенство на Индия. Чада е бивш професионален геймър, а сега постигна най-силната седмица в кариерата си в снукъра с победи над Саймън Блакуел, Греъм Дот, Джак Джоунс, Хюсеин Вафей и Селби.

Противникът му на полуфиналите ще бъде китаецът У Изъ, който надви с 5:3 Джъд Тръмп.

Нийл Робъртсън пък постигна първото си класиране на полуфинал този сезон с разгром 5:1 над Бари Хоукинс, която е втората му голяма победа в турнира след елиминирането на Шон Мърфи. „Гръмотевицата“ от Австралия в момента е 26-и в света и се стреми да се върне в Топ 16.

Любопитното е, че Хоукинс пропусна възможността също да се върне в Топ 16 и да измести оттам легендата Джон Хигинс, който продължава да окупира елитното място неизменно от 1995-а година насам.

На 1/2-финалите Робъртсън ще играе Крис Уейклин, който срази с 5:2 Марк Алън.