Треньорът на националния отбор Илиана Раева сподели преди заминаването на тима за Световното първенство в Япония, че при чисто изиграни съчетания от страна на ансамбъла, момичетата ще спечелят медал от шампионата.

Грациите ни заминават за Нагано в неделя сутринта, където ще проведат подготвителен лагер преди старта на надпреварата на 9 септември.

От своя страна, председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Гигова разкри, че на това първенство съдиите ще бъдат под сериозен контрол, което е предпоставка за по-обективни оценки и липса на машинации зад кулисите.

Илиана Раева:

“Мисля, че сме в добра форма, още малко вяра им трябва да момичетата. Имаме още 15 дни и се надявам на Световното да изиграят съчетанията си без грешка. Вече се притеснявам да пророкувам какво би се случило. Наистина се надявам да изиграем съчетанието с ленти и въжета без грешка, ако се мобилизират, можем да спечелим медал.

Силвия Митева играе много добре на последните състезания, ако съдийството е обективно, и тя изиграе както знаем, че може, вярвам, че може да има медал. Момичетата от ансамбъла продължават да лекуват много тежки контузии, но вярвам в тях и смятам, че ще издържат до края на Световното първенство.

Филипа Сидерова участва на шампионата постфактум, но познавайки нейната треньорка, вярвам, че тя ще бъде в необходимата форма и вярвам, че ще се представи добре.”

Мария Гигова:

“Надявам се, че момичетата ще запазят дух и мобилизация и дано да имат шанс да изиграят чисто съчетанията си, защото те сега сред най-добрите. Силвия страшно е израснала, много е зряла в играта и по нищо не отстъпва на най-добрите. Тя влезе в топлистата на най-добрите в света. Дай Боже, да изиграе съчетанията си по начина, по който го направи в Киев. Очаквам много силно представяне от Силвия и ансамбъла, както и много добро от Моника Минчева.

Очаквам обективно съдийство, защото ще има двоен контрол. Първо от контролното жури, след това и от независимото жури, което при голяма разлика на оценките на съдиите, може да се взема предвид при даване на базисна оценка. Така че и съдиите ще бъдат под голямо напрежение. Аз се надявам ,че при една успешна игра на нашите момичета, те ще могат да получат своите призови места в класирането.”