Белослава Кръстева постигна четвърта победа на европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени, което се провежда на о-в Родос в Гърция.

В петия кръг българката постигна впечатляващ успех с черните фигури на силната полякиня Оливия Киолбаса и събра актив от четири точки. С него тя заема 14-о място във временното класиране, но е само на половин точка от лидерката Улвия Фаталийева от Азербайджан, от която е и единствената ѝ загуба до момента.

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки на европейския шампионат. Виктория Радева победи с белите фигури грузинката Лиле Коридзе, Надя Тончева надигра с черните Екатерина Първулеску от Румъния, а също с черните Гергана Пейчева се наложи над гъркинята Димитра Александри.

Петя Караиванова направи реми с белите фигури с германката Харис Пеглау, а Антоанета Стефанова направи реми с черните фигури с австрийката Елизабет Хапала.

Радева и Тончева имат по 3 точки, Пейчева и Караиванова са с по 2,5, а бившата световна шампионка Стефанова е със скромните за възможностите си 2 точки.

В сряда е единственият почивен ден за шахматистките в турнира, а европейското първенство продължава в четвъртък с партиите от шестия кръг./ БТА