Европейската шампионка от София 2016 и носителка на купа "Странджа" 2018 Севда Асенова отпадна на полуфиналите в юбилейното 70-годишно издание на най-стария международен боксов турнир. Асенова отстъпи с 1:3 съдийски гласа на световната шампионка от 2012 година Хосие Габуко - 29-28, 28-29, 28-29, 27-30 и 28-28.

Освен световната титла през 2012-а, Габуко има бронзов медал от СП 2008, а четири пъти е печелила златото на Игрите на Югоизточна Азия.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински бяха сред зрителите в столичната зала "София" за полуфиналните битки.

Oт самото начало на битката Севда демонстрира много добро движение и по-често опитваше да вкара десен крос и десен прав, докато опонентката ѝ изпитваше трудности да намери точната дистанция за ударите си. В рунда имаше доста надлъгване и изчакване, но българката пласира повече попадения, особено с дясна ръка. Един от компонентите, които Севда можеше да подобри за втория рунд, бе да ползва повече водещата си лява ръка в измерването на дистанция. От близко разстояние десният ѝ прав бе по-ефективен от този на опонентката, която във втората част започна отчетливо да накъсва играта с клинчове. Рундът завърши с размяна на десни крошета, като Асенова все пак имаше предимство във воденето на двубоя. В началото на третата част двете направиха размени на крошета от близко разстояние, а Севда изчакваше противницата си да "хвърли" първа, за да я контрира с дясно кроше или ляв прав. Най-добрите попадения на филипинката бяха нечисти - в тила на Асенова при клинчовете, като тя продължи да не може да усети правилната дистанция за ударите си. Това бе продиктувано от доброто движение на българката, но явно в размените помежду им съдиите са взели предвид повече попаденията на филипинката.

Освен титлата на Стария континент през 2016-а в българската столица, Асенова има злато и от първенството на страните членки на Европейския съюз през 2017-а в италианския град Каша. През 2018-а не само печели в категорията си на "Странджа", но и на друг международен турнир у нас - "Балкан", като също става носителка на едноименната купа. На Европейското първенство в София миналата година Асенова взима сребърен медал, като губи финала от рускинята Екатерина Палцева. Именно Палцева можеше да бъде опонентката ѝ на полуфиналите на "Странджа" 2019, но загуби двубоя си с боксьорката от Филипините Хосие Габуко.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени./БГНЕС