Уикендът предлага интересни боксови битки. Има една която приковава вниманието и тя е в Ню Йорк тази нощ. Букмейкърите смятат като огромен фаворит носителя на титлата на WBC Девин Хейни. Райън Гарсия ще има трудна задача.

 

Девин Хейни – Райън Гарсия, битка за титлата на WBC в супер лека категория

 

В нощта на 21 април в Ню Йорк (САЩ) ще се проведе боксова вечер, в която световният шампион на WBC в суперлека категория американецът Девин Хейни ще се бие с популярния си сънародник Райън Гарсия. Хейни е на 25 години и има 31 победи и нито една загуба с 15 нокаута.

Успешен аматьор, претендент за участие на олимпийските игри през 2016 г. Решава да стане професионалист, тъй като не може да се класира за Олимпийските игри поради възрастта си. По същата причина е принуден да се боксира само в Мексико за известно време.

Бил е световен шампион сред младежите. Повишаването на нивото на съперничество се състоя едва през 2018 г. Взе титлите на IBF USBA, IBF North America, WBO Inter-Continental, WBC International.

Приближи се до носителя на титлата в статута на задължителен претендент, взе временния пояс, приемайки Заур Абдулаев. Но така и не получи двубой с шампиона Василий Ломаченко - той "размени" пълноценния си пояс на WBC за "франчайз". А Девин беше повишен в титлата световен шампион без бой.

Защитите бяха проведени срещу разпознаваеми, но преминали върха на кариерата си бойци - Юриоркис Гамбоа, Хорхе Линарес, Джоузеф Диас. През 2022 г. той победи Джордж Камбосос, носител на всички останали пояси, два пъти поред в обединение.

През 2023 г. защити абсолютната титла в оспорван двубой с Ломаченко, преди да реши да премине в категория супер лека. През декември отне титлата на WBC от двукратния световен шампион Реджис Програис.

Гарсия е с рекорд от 24 победи и една загуба, като има 20 нокаута. Той беше звезда в аматьорския бокс. В професионалния бокс е от 2016 г. Също като Хейни, започва кариерата си в Мексико. В Съединените щати подписва договор с Оскар де ла Оя (Golden Boy). Спечелил е титлите на NABF Junior, NABF и WBO NABO.

Пробивът на Гарсия настъпва през 2018-2019 г., след като той последователно нокаутира в началните рундове Хосе Лопес, Ромеро Дуно и Франсиско Фонсека.

По подобен на Хейни начин се бори за временната титла на WBC - през 2021 г. нокаутира олимпийския шампион Люк Кембъл и взе пояса. Но след това го загуби без бой - изчезна от бокса за дълго време поради контузии и психически проблеми.

От 2022 г. той се боксира в супер лека категория. В актива си има победи над Хавиер Фортуна и Оскар Дуарте. В пасива си претърпява поражение от звездата Джервонта Дейвис. Предстоящият двубой е първият в кариерата на Райън за истински шампионски пояс.

Двамата се познават много добре. При аматьорите са се срещали 6 пъти, резултатът - 3:3. Хейни предпочита "шахматния" бокс - тактически сблъсък от далечно разстояние, спокойно темпо. Шампионът има страхотна работа с краката, най-високо боксово IQ, добър синхрон и реакция. Той е един от най-добрите дефанзивни бойци в света. Много добър в силовите двубои.

Гарсия е силен в ударите. Страхотен тайминг и скорост на ръката, отлична сила на удара. Но има тактически и психически проблеми. Тактически - пропуски в защитата, предсказуемост и модел в атаката. Психически - неспособност да следва бойния план, неподходящи и рисковани импровизации на ринга.

През цялото това време Райън се държеше така, сякаш дори не се подготвяше за боя. Гарсия беше заподозрян в пристрастяване към наркотици и алкохол. Той твърди, че това е начин да популяризира битката. Но букмейкърите не са убедени - не вярват в шансовете на претендента.