Боксьорите ни заминаха с високи амбиции за предстоящото Европейско първенство за мъже и жени в Белград. Шампионатът в сръбската столица започва в сряда, когато ще се проведе жребият, и ще продължи до 28 април.

Предварителният състав на мъжкия ни национален отбор включва 7 боксьори. Те са водени от треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров. 

„Много съм доволен от нивото, което момчетата показаха в хода на подготовката. Благодаря на президента на федерацията Красимир Инински за условията, които ни предостави. Правихме спаринги с Азербайджан, Мароко и Австрия, както и с някои от професионалните боксьори тук. Вярвам, че всеки от нашите момчета има сили да спечели медал в Белград. В състава ни се завръща Ергюнал Себахтин. Той се възстанови от контузията на ръката, макар травмата да не е напълно зараснала и може да се наложи още една операция в бъдеще време. Европейското първенство е много важно и по отношение квалификацията в Тайланд. Сега ще можем да видим на какво ниво сме и какво още трябва да изчистим в преследване на нови квоти следващия месец“, каза преди да заминат националите Жоел Арате.

Треньорите на женския ни тим – Борислав Георгиев и Роман Цветков залагат на състав от 6 състезателки. След дълго отсъствие заради контузия в отбора се завръща и бронзовата медалистка от Световно първенство Севда Асенова.

„Вярвам, че всяко едно от момичетата може да се върне с медал от Белград. Бяхме там за кратък лагер, направихме спаринги със сръбкини, хърватки, момичета от Молдова и Литва. Светлана Каменова игра със Сара Чиркович и Наталия Шадрина, които имат квоти за Париж, и ги надигра. Тя е в оптимална форма. Другите също се представиха добре. За жалост в предпоследния ден Аслъхан я удариха с глава, а Севда Асенова получи тежки удари в трупа и ребрата. Но общо взето са добре момичетата. Най-важно е да са свежи за Сърбия. Станимира беше болна и пропусна лагера, но съм сигурен, че вече в Белград ще е добре. Като я грабне атмосферата ще покаже какво може. Всяка от тях е готова за медал. Силно се надявам всички да се върнат с медали, защото са опитни, тренират здраво и заслужават. Злати играе изключително сполучливо с Нина Радованович, даже не искаха да довършват спарингите. Венелина също е супер. С оглед и наградния фонд конкуренцията ще бъде много сериозна. Но това е добре, защото ще си сверим часовниците преди квалификацията в Тайланд и Олимпийските игри“, каза от своя страна треньорът на жените Борислав Георгиев.

Предварителен състав мъже:

Ергюнал Себахтин (48 кг), Ясен Радев (54 кг), Хавиер Ибаниес (57 кг), Радослав Росенов (60 кг), Рами Киуан (75 кг), Кристиян Николов (80 кг), Йордан Морехон (+92 кг)

Треньорски щаб: Жоел Арате, Александър Александров, Валентин Поптолев

Предварителен състав жени:

Севда Асенова (48 кг), Златислава Чуканова (50 кг), Венелина Поптолева (52 кг), Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг), Аслъхан Мехмедова (60 кг)

Треньорски щаб: Борислав Георгиев, Роман Цветков