Садаф Кадем трябваше да влезе в историята на иранския спорт и да бъде посрещната у дома си като герой. Само че вместо това ще остане в чужбина от притеснения за арест.

В събота Кадем се превърна в първата жена от Иран, която участва в официален боксов мач. В него тя победи французойката Ан Шовен. Планът ѝ бе през тази седмица да се завърне в Техеран заедно със своя треньор, който е роден в Иран. Само че пред спортен вестник Кадем е заявила, че смята, че е обвинена за нарушаване на задължителния дрескод на Иран, боксирайки се по гащета и потник.

Засега официалните лица в държавата не потвърждават съществуването на заповедта.  Кадем се би с зелен потник, червени шорти и бял пояс - цветовете на националния флаг на Иран, а мачът се проведе във френския град Роян.

24-годишната боксьорка трябваше да проведе историческия мач в чужбина, тъй като въпреки одобрението на иранските спортни ръководители, се оказа прекалено сложно да бъдат изпълнени техните изисквания, които включват рефери на двубоя да бъдат дами.

Пътувайки до парижкото летище "Шарл дьо Гол" с треньора си, бившият шампион на Световната боксова асоциация Махяр Моншипур, който е и съветник на френския спортен министър, боксьорката е научила, че е издадена заповед за ареста ѝ.

"Бих се в официално одобрен мач във Франция. Но носех шорти и фланелка, което е напълно нормално в очите на целия свят. Но не спазих правилата на моята държава", споделя тя пред вестник "L'Equipe". "Не носех хиджаб, бях тренирана от мъж, за някои хора това е прекалено."

В понеделник от Иранската боксова федерация обявиха, че не са организирали мачове за жени и не са отговорни за индивидуални състезатели. Но подчертаха, че жените трябва да спазват правилата за хиджаб.

По иранските правила жени и момичета на над 9 години, които са без хиджаб в публичното пространство, могат да бъдат наказани със затвор между 10 дни и 2 месеца, както и с парична глоба.

Иранските спортистки пък са задължени да покрият косата, врата, рамената и краката си, когато се състезават.