Над 1200 състезатели са заявили участие в 15-о издание на международния турнир по олимпийско таекуондо "Херея оупън", който ще се проведе на 21 и 22 април в "Асикс Арена". Отличията в дисциплините "спарниг" и "пумсе" (форма) ще си оспорват спортисти от 21 държави – Гърция, Италия, Швеция, Швейцария, Португалия, Турция, Австрия, Норвегия, , Хърватия, Египет, Индия, Сърбия, Великобритания и други.

„Този турнир ще обедини три състезания. В неделя – ранкингов турнир Е2, който носи точки за европейската и световна ранглиста за кадети и юноши. В този ден ще проведем и турнир в дисциплината „Пумсе“ или т.нар. „Форми“, а в неделя и в понеделник ще се състои масовия турнир „Херея Оупън“. Екипировката ще бъде електронна. Ще се играе на 8 игрални полета – те ще варират зависимост от дисциплините и турнирите. Надявам се, че и тази година турнирът ще се превърне в празник за всички състезатели, треньори и съдии“, сподели организаторът на надпреварата и президент на ТК „Херея“ Ангел Кирчев.

Да надъхва състезателите в "Асикс Арена" ще бъде и европейската шампионка за жени и за девойки и тройната световна шампионка по кикбокс Калина Бояджиева. С талантливата спортистка, която е състезател в клуб Херея бяха свързани надеждите ни да спечели квота за олимпийските игри в Париж. За съжаление месец преди квалификацията Калина претърпя тежка контузия и сложи край на надеждите й за участие на Игрите в Париж.

"Тя ще дойде в залата и ще подкрепи състезателите. Те ще имат възможност да я видят и да се запознаят с нея. Операцията на Калина е успешна. Възстановяването й върви по план. Надявам се през есента тя да се върне на доджанга", добавил Кирчев.

За високото ниво на турнира говори и факта, че у нас пристигат едни от най-добрите 21 международни съдии. Част от тях са били рефери на най-престижните турнири – тези от веригата Гран При, на европейски и световни първенства. Организаторите са предвидили медали за участие за всички деца, които не успеят да стигнат до призовите места.