Боксьорът Мануел Чар може да остане световен шампион на WBA в тежка категория, въпреки че даде положителна допинг проба.

Това стана възможно поради процедурна грешка на Доброволната антидопингова асоциация VADA, която взимаше пробите преди отказания в последствие мач за световната титла между Чар и Фрес Окендо.

Според вестник "Spiegel" екипът на Чар не е присъствал при отварянето на Б-пробата, което по принцип е задължително. Това прави положителната за стероиди проба невалидна!

От WBA и VADA отказаха да коментират случая, но това направиха от лагера на Чар. "Научихме, че Б-пробата е отворена без лагерът на Чар да бъде информиран", споделят в писмо адвокатът на боксьора Патрик Енглиш. "На господин Чар бе отнета всяка възможност да присъства при отварянето на Б-пробата или да изпрати свой представител. Въпреки трикратните запитвания той не бе информиран, въпреки че това е абсолютно негово право."

Именно тази грешка на антидопинговия орган може да доведе до анулиране на резултатите.

От Германския боксов съюз, който е издал боксовия лиценз на Чар, са шокирани от случилото се. "Сега трябва да изчакаме решението на WBA. В момента неговият боксов лиценз е под въпрос, но той не е наказан."

Самият Чар обяви, че е невинен, а интересното е, че последната му публична изява бе в София, където присъства на галавечерта на Кубрат Пулев и Хюи Фюри. След мача Чар дори се качи на ринга, за да поздрави Пулев и обяви, че ще се радва в бъдеще двамата да се изправят един срещу друг.