Петкратният европейски шампион и носител на купа "Странджа" за 2017 година Даниел Асенов зарадва публиката в столичната зала "София" с трета поредна категорична победа, която го класира на финала в категория до 52 кг в юбилейното 70-о издание на най-стария международен боксов турнир в Европа.
 
Асенов заслужи поздравленията и на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински с успех с 5-0 съдийски гласа срещу бразилеца Дъглас де Андраде. В картите резултатът бе 30-27, 30-27, 29-28, 29, 28 и 29-28, като с показаното на ринга Тайсъна не остави съмнение кой е по-достойният боксьор за финала.
 
Последната битка в категория до 52 кг ще се проведе на 19 февруари в столичната зала "София", а съперникът на Даниел ще бъде Худойназар Файзов, който в предварителната фаза елиминира другия ни представител в дивизията Тинко Банабаков. 
 
Опонентът е изгряваща звезда на бокса в Узбекистан, като през 2017-а и 2018-а печели злато в Държавното първенство за юноши, а впоследствие и злато в Държавното за мъже в категория до 49 кг. 19-годишният боксьор спечели и Откритото първенство на Индия по бокс, като след това взе участие в престижните полупрофесионални серии на АИБА World Series of Boxing (две загуби).
 
Стремежът на Асенов от самото начало бе с ляв прав да атакува тялото на противника, което бързо му отвори възможност за дясно кроше в главата, предизвикало аплодисменти от публиката. Бразилецът предпочиташе да не залага на високо темпо и с откъслечни удари да атакува Тайсъна и въпреки че имаше успех в някои от размените, Даниел бе по-експлозивният от двамата. И втората част започна с добри комбинации от страна на българина, който бе доминиращ от близка дистанция. 
 
Двамата се впуснаха в нови размени, като Асенов успяваше да контрира много точно и завърши частта с отлично дясно кроше. Първата минута на последния рунд отново бе с по-добри крошета на българина, а единственият шанс на Андраде бе с по-дългия му ляв прав. И тези 3 минути приключиха с размени от близка дистанция, като Асенов завърши с чудесно дясно кроше. Накрая съдиите признаха превъзходството му и отсъдиха единодушно в негова полза.
 
Първия си дуел на "Странджа" 2019 Тайсъна спечели с единодушно съдийско решение срещу мароканеца Ясин Бенданда. Любопитното е, че Тайсъна победи вчерашния си противник Билал Бенама на полуфиналите на Европейското първенство за мъже под 22 год. в Румъния. В зала "София" пък Асенов го срази най-вече с левите си крошета и заслужи успех с 5-0 съдийски гласа.
 
Даниел Асенов е роден в село Кукорево през 1997 година, а през 2013-а печели европейската титла при юношите в категория до 49 кг в Анапа, Русия. Година по-късно отстъпва на финала на същото състезание от британеца Мохамед Али, а през 2015-а взима реванш от него, но вече за европейското злато при мъжете в категория до 52 кг в  Самоков. На Олимпийските игри в Рио де Жанейро записва една победа. 
 
През 2017-а Тайсъна печели купа "Странджа" и европейските титли до 22 год. (Браила) и за мъже в Харков, Украйна. През декември 2018-а в Националната боксова лига изигра първия си двубой след шестмесечно лекуване на травма, получена само около 2 месеца след петата му европейска титла - на първенството на Стария континент до 22 год. в Румъния.
Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.