Званието световен вицешампион и сребърен медал за България извоюва Денис Димитров – „Рицаря“ в кат – 53кг. на Световното за кадети, което от вчера стартира в столицата на Узбекистан, Ташкент.  Отлична игра и категорични победи през целия състезателен ден демонстрира българският национал, който на финала отстъпи на представителя на Русия, която е един от лидерите в този спорт. 

Победа и огромна разлика в резултата в полза на Димитров срещу представител на домакините още в първия мач, го изпрати във втора битка. Там той срещна представител на САЩ, но българското надмощие бе категорично и с резултат 25:16, „Рицаря“ се класира директно на полуфинал.  Там с резултат 33:13 българинът елиминира и представителя на Азербайджан, което му осигури заслужено място на финала и почетното място на стълбата на победителите. 

По пътя към победата Денис Димитров бе подкрепян на място от треньорите си Ангел Кирчев и Станимир Лазаров. Той е третият българин, който в рамките на две години, завоюва световно отличие при кадетите, след златния медал на Александър Джорджев и бронза на Кристиян Георгиев на Световното през 2017 в Египет. 

Днес, добра игра показаха младите надежди Християн Георгиев в кат -33кг. и Димитър Влайков в кат -37кг, които победиха в първите си битки представители на Индия, но във вторите, победата бе отредена на опонентите им от Украйна и Сърбия. Победа в първата си битка записа и Михаела Костадинова -51кг срещу румънка, но представителката Бразилия във втора взе надмощие. Ина Синурлийска -47кг се изправи срещу испанка, която не успя да преодолее. 

Президентът на EU TAEKWONDO и БФТ Слави Бинев подкрепя отбора ни в Узбекистанската столица, където вчера по време на пищна церемония бе открито Световното първенство по олимпийско таекуондо. Освен президентът на Световната федерация, д-р Чо и континенталните таекуондо лидери, на откриването присъства основна част от правителството на Узбекистан в лицето на вице-премиери, министри и длъжностни лица. 

Това се случва само месец преди старта на ключови таекуондо първенства,които страната ни ще домакинства. Балканското първенство през септември, в периода от 13-ти и 15-ти, което ще се проведе в град Самоков и най-елитният таекуондо турнир - сериите GRAND PRIX, на който 32-мата най - добри в света в олимпийските категории ще се впуснат в битки в средата на октомври в София, България.