Тимът на Ферари записа страхотна първа двойна победа за сезона, след като Шарл Льоклер спечели състезанието за Гран при на САЩ във Формула 1 на „Пистата на Америките“ в Остин, а съотборникът му Карлос Сайнц-младши завърши на втората позиция. Трети се нареди световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул, който в самия край на надпреварата беше задминат от Ландо Норис с Макларън, но британецът получи петсекундно наказание и се прости с подиума.

Това бе трета победа за Льоклер този сезон и общо осма в кариерата му във Формула 1. За последно пък Ферари записа двоен успех в САЩ от 2006-а година насам. „Черните кончета“ напълно доминираха в състезанието и бяха единственият тим в челото, който не използва подобрения по колата си в Остин.

Зад тях Макс Верстапен и Ландо Норис ни предоставиха страхотна битка за третото място. Британецът успя да изпревари световния шампион в 52-ата обиколка, като атаката на Норис дойде в завой №12. Тогава Макс го избута извън пистата с четирите гуми, като и той напусна очертанията на трасето, но в края на завоя нидерландецът беше пред Норис, който не му върна позицията. В крайна сметка Норис беше наказан с 5 секунди, което го върна на четвъртото място, а Макс се качи на подиума. В генералното класиране Макс Верстапен увеличи аванса си пред Норис и вече има преднина от 57 точки.

Снимки: Gulliver/GettyImages
72 снимки
 


Всички водещи пилоти на старта заложиха на гуми "медиум". Още от излизането на първи завой Шарл Льоклер, който стартира четвърти, се възползва по най-добрия начин от битката между Макс Верстапен и Ландо Норис, за да поведе колоната. Нидерландецът атакува късно британеца и го избута към външната част на завоя. Карлос Сайнц-младши също спечели от това и излезе пред Норис на третата позиция. В дъното Люис Хамилтън, който започна 17-и, спечели 5 позиции и стигна до 12-ото място. Сайнц опита да атакува и Верстапен в завой №12 за второто място, но Макс се защити.

Във третата обиколка пък Люис Хамилтън излетя от пистата в последния сектор и отпадна. Това наложи на трасето да се появи кола на сигурността.

Състезанието беше рестартирано в шестия тур, като Льоклер не успя да тръгне по най-добрия начин, но все пак запази лидерската си позиция пред Верстапен и Сайнц. Към десетата обиколка Льоклер имаше около три секунди аванс пред нидерландеца, но в същото време Сайнц се оплака от загуба на мощност и каза, че усеща и миризма на гориво в кокпита. Той изоставаше от Верстапен със секунда и половина.

В 15-ата обиколка Льоклер имаше аванс от над шест секунди и половина пред Верстапен, докато Сайнц остана трети, на 1,6 секунди зад Макс. 

Два тура след това Серхио Перес изпревари Юки Цунода за осмата позиция, докато Джордж Ръсел, който получи пет секунди наказание заради това, че избута Валтери Ботас при атаката си срещу него малко по-рано, атакува Алонсо за 12-ото място. В 20-ата обиколка Перес изпревари и Нико Хюлкенберг за шестата позиция.

Карлос Сайнц влезе първи в бокса от лидерите в 22-ия тур и се върна на пистата с нови твърди гуми, на 13 секунди зад Оскар Пиастри. В 26-ия тур Верстапен също влезе в бокса, след като се оплака, че гумите му са към края на живота си. Той сложи твърди гуми и излезе зад Сайнц. Малко след това и Льолер влезе за смяна гуми, като също заложи на твърди сликове. Монегаскът се завърна трети, зад двамата пилоти на Макларън, Норис и Пиастри, които, обаче не бяха спирали в бокса.

В 30-ата обиколка Норис все още не е спирал в бокса и също вървеше към състезание с един бокс. Нормален бокс означава загуба на около 20 секунди. В следващия тур Льоклер догони Пиастри, който също още не е спирал в бокса, и го изпревари за втората позиция. В 32-ата обиколка и Норис влезе за свяна на гуми и сложи такива с твърди сликове, като се завърна на пистата зад Верстапен на петата позиция. Льоклер пък си върна водачеството. 

Пиастри също посети механиците за нови гуми в 33-ата обиколка и се върна пети, точно пред Ръсел. В същото време Пиер Гасли получи наказание от пет секунди заради това, че излезе с четирите колела от пистата при атака.

В 37-и тур Верстапен се оплаква по радиото от твърдите гуми, че не може да спира и да атакува с тях. Норис със същите гуми бе с 1 секунда на обиколка по-бърз от световния шампион. Към 40-ата обиколка Норис бе на малко над две секунди изоставане от Макс, който пък изоставаше с над шест секунди от втория Сайнц. Испанецът имаше пък пасив от над 6 секунди и половина, спрямо лидера и свой съотборник Льоклер.

В 46-ата обиколка Норис вече бе в обсега за атака с DRS-системата срещу Верстапен и предстояха атаки. Джордж Ръсел, който тръгна от бокса, пък вече бе седми и с най-бърза обиколка, след като влезе в бокса за нови гуми „медиум“.

Норис натисна сериозно Верстапен и опита да го атакува в няколко поредни обиколки, но безуспешно заради отличната защита на нидерландеца. В 52-ия тур, обаче, Норис изпревари Верстапен на завой №12, но с четирите колела извън трасето, но и Макс излезе извън пистата с гумите. ФИА обяви, че ще разследва ситуация.

В последната обиколка Ръсел изпревари Серхио Перес за шестата позиция, докато Ландо Норис получи петсекундно наказание заради изпреварването срещу Верстапен, което означаваше, нидерандецът щеше да завърши трети. В същото време Шарл Леклер и Карлос Сайнц донесоха двойна победа на Ферари в САЩ, като за последно Скудерията записа такъв успех в Щатите през 2006-а година. Това бе трети успех за монегаска през сезона и общо осма във Формула 1.


FINISHED 🏎 | ГРАН ПРИ НА САЩ

1. Шарл Льоклер с Ферари

2. Карлос Сайнц-младши с Ферари

3. Макс Верстапен с Ред Бул

Писта: „Пистата на Америките“, Остин, Тексас, САЩ

Обиколки: 56


Стартова решетка за Гран при на САЩ в Остин:

 1. Ландо Норис (Великобритания, Макларън)   - 1:32.330 минута

 2. Макс Верстапен (Нидерландия, Ред Бул)    - 1:32.361

 3. Карлос Сайнц-младши (Испания, Ферари)           - 1:32.652

 4. Шарл Льоклер (Монако, Ферари)            - 1:32.740

 5. Оскар Пиастри (Австралия, Макларън)      - 1:32.950

 6. Джордж Ръсел (Великобритания, Мерцедес)  - 1:32.974

 7. Пиер Гасли (Франция, Алпин)              - 1:33.018

 8. Фернандо Алонсо (Испания, Астън Мартин)  - 1:33.309

 9. Кевин Магнусен (Дания, Хаас)             - 1:33.474

10. Серхио Перес (Мексико, Ред Бул)          - 1:33.020 /DNF

11. Юки Цунода (Япония, РБ Хонда)            - 1:33.506

12. Нико Хюлкенберг (Германия, Хаас)         - 1:33.544

13. Естебан Окон (Франция, Алпин)            - 1:33.597

14. Ланс Строл (Канада, Астън Мартин)        - 1:33.759

15. Лиъм Лоусън (Нова Зеландия, РБ Хонда)    - 1:33.339 /DNS

16. Александър Албон (Тайланд, Уилямс)       - 1:34.051

17. Франко Колапинто (Аржентина, Уилямс)     - 1:34.062

18. Валтери Ботас (Финландия, Кик Заубер)    - 1:34.152

19. Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) - 1:34.154

20. Чжоу Гуанюй (Китай, Кик Заубер)          - 1:34.228