Отборите във Формула 1 ще работят с по-висок таван на бюджетите за сезон 2026, съобщава ВВС Спорт. Новото решение, взето от Съвета по моторни спортове на ФИА в четвъртък, увеличава тавана от 135 милиона долара на впечатляващите 215 милиона долара.

Тази промяна идва след дългогодишни искания от страна на отборите за повишаване на бюджета, предизвикани от инфлацията и нарастващите разлики в стандарта на живот в различни държави. Отборите подчертават, че необходимостта от по-високи разходи е важна, за да се справят с по-високите разходи за заплати и ресурси.

Дебютантът Ауди ще получи специален статут с повишен таван на бюджета, тъй като базата му е в Швейцария, където разходите за заплати на механиците и инженерите са с 35-40% по-високи в сравнение с Великобритания и Италия, където са разположени останалите девет отбора.

ФИА подчертава, че увеличените разходи не са единственият фактор. С нарастващата инфлация след коронавирус пандемията, отборите оказват натиск върху ФИА да увеличи бюджета, а значителното нарастване на приходите им позволява да харчат повече.

Според ФИА, средната заплата в трите най-големи отбора във Формула 1 е около 90 000 лири годишно, докато в Заубер средната заплата достига 125 000 лири, когато се пресметне от швейцарски франкове в британски лири. Новият шеф на Тойота, Матиа Биното, потвърди, че без корекция на бюджета, дебютантът, който поема Заубер, ще има затруднения да догони конкурентите си. Според него, разликата в стандарта на Швейцария в сравнение с другите държави означава, че неговият отбор ще разполага с 20 милиона долара по-малко на сезон.