След месец пауза Формула 1 се завърна по страхотен начин. Световният шампион Макс Ферстапен спечели състезанието за Гран при на Белгия. На пистата „Спа“ нидерландецът направи уникална надпревара и завоюва първото място, след като стартира от 15-ата позиция. Той се оказа лидер в състезанието още след едва 12 обиколки, а от 18-ата нататък не погледна назад, контролираше съвсем спокойно състезанието и бе напълно безгрешен.

Ред Бул обаче показаха, че са с класа над останалите, след като Серхио Перес завърши втори с другата кола на австрийския тим, въпреки че по време на състезанието на няколко пъти изпускаше позицията си.

Пилотът на Ферари Карлос Сайнц успя да се качи на почетната стълбичка и завърши трети макар да стартира от полпозишън. Джордж Ръсел с Мерцедес остана четвърти, докато пети остана Фернандо Алонсо. Испанецът пресече финала на шестото място, но прогресира с една позиция заради 5-секундното наказание на Шарл Льоклер, който бе санкциониран, тъй като превиши скоростта в бокса при своето трето спиране, което се случи две обиколки преди финала. Тогава монегаскът сложи меки гуми, за да се опита вземе точката за най-бърза обиколка, но неуспешно и тя отиде на сметката на Ферстапен.

Gulliver/GettyImages
21 снимки

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън имаше малшанс да отпадне още във втората обиколка след сблъсък с Фернандо Алонсо.  

В класирането Ферстапен е първи с 284 точки, следван от своя съотборник Серхио Перес със 191, който изпревари Шарл Льоклер със 186. Следващия уикенд предстои Гран при на Нидерландия на пистата Зандвоорт.

Gulliver/GettyImages
100 снимки


На старта Карлос Сайнц потегли отлично и задържа първото място, докато Серхио Перес потегли много лошо и загуби позиции от Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън и Джордж Ръсел. Още в първата обиколка Хамилтън опита да атакува Алонсо в петия завой, но се стигна до контакт между двамата, след които британецът трябваше да спре до пистата. Перес пък някакси успя да си върне второто място, но изоставаше от над две секунди от Сайнц.

Едва във втората обиколка се наложи да излезе кола на сигурността. Тя се поуви заради спрялата кола на Хамилтън в трети сектор, а и заради Влатери Ботас, който също спря край трасето, след като се опита да избегне удар със завъртелия се Никола Латифи на седмия завой, след което финландецът затъна в чакъла. Латифи обаче успя да продължи в състезанието, тъй като спря в тревата и успя да се върне на пистата.

Световният шампион Макс Ферстапенпък пък вече бе 8-и след само два тура, а Льоклер, който стартира 14-ти, бе десети. Монегаскът влезе в бокса и сложи гуми медиум, след което се върна на 17-то място.

В четвъртата обиколка състезанието беше рестартирано. Сайнц допусна грешка, но успя да запази първото място. Перес също запази втората си позиция. Ферстапен продължваше да се изкачва и вече беше шести, след като Алекс Албон и Даниел Рикиардо. Обиколка по-късно нидерландецът задмина и Себастиан Фетел за петото място в спирането за шикана.

В осмия тур невероятното темпо на световния шампион го изкачи в топ 3 зад съотборника му Перес, след като изпревари и Ръсел с DRS на правата „Кемел“. По-назад Льоклер изпревари Пиер Гасли и Юки Цунода на шикана за 14-ата позиция.

След десетата обиколка Сайнц водеше с 1.2 секунди пред Перес, който пък имаше аванс от 0.7 спрямо Ферстапен. По-назад Леклер се изкачи на 11-то място, след като изпревари Кевин Магнусен, а Албон спря в бокса.

Два тура след това Ферстапен изпревари Перес за втората позиция, а в същото време САйнц влезе в бокса за нови гуми медиум и така световният шампион беше новият лидер след едва 12 обиколки. Испанецът се върна на пистата на 6-то място, но бързо успя да се справи с Рикиардо за 5-ата позиция. Ферстапен пък вече има преднина от 3 секунди пред Перес. Интересното бе, че нидерландецът още не беше влизал в бокса за смяна на гуми. Той вървеше все още с меките на пистата.

В 14-ия тур Перес направи своето първо влизане в бокса преди своя съотборник Ферстапен. При завръщането си на пистата мексиканецът бе притиснат от Льоклер, като дори се стигна до лек контакт между двамата при подхода към „Ле Комб“. След това явно се появи проблем в кората на Льоклер, защото започна да губи време.

Ферстапен спря в бокса в 15-ата обиколка и след това върна на трасето на второто място зад Сайнц, на малко повече от секунда пред Перес. Ферстапен също сложи медиум, а разликата между него и Сайнц бе три секунди.

В 18-ата обиколка Ферстапен изпревари без проблеми Сайнц в подхода към „Ле Комб“, след като в предходната обиколка бе с 2.5 секунди по-бърз от пилота на Ферари. Тур след това Льоклер пък вървеше пети и изоставаше с над седем секунди от четвъртия Ръсел. 

В 21-ата обиколка Сайнц загуби и второто място от Перес, въпреки че блокира вътрешната траектория в спирането за „Ле Комб“ но високата скорост на мексиканеца неутрализира защитата на испанеца.

Ферстапен пък вече имаше аванс от цели 7.5 секунди пред Перес, който пък за по-малко от две обиколки успя да се откъсне на три пред Сайнц. Самият испанец водеше с 6.2 на Ръсел, но губеше по над секунда от британеца във всяка обиколка.

В 25-ия тур двамата пилоти на Ферари влязоха  в бокса за вторите си влизания, като Сайнц сложи гуми хард, докато Леклер – медиум. Двамата се завърнаха съответно на четвърта и седма позиция.

Два тура след това и Перес влезе за смяна на гумите и сложи хард. Малко след това и Джордж Ръсел стори същото упражнение и се завърна на секунди зад Сайнц на четвъртото място. В 30-ата обиколка Ферстапен влезе и той за втори път при своите механици, като той сложи гуми медиум, след което се завърна на пистата на първото място, с преднина от над 7 секунди и половина пред съотборника си Перес.

Точно десет обиколки преди края световният шампион водеше с 13.0 секунди на Перес, който пък имаше аванс от 8.9 спрямо Сайнц. Испанецът от своя страна водеше с 3.8 на Ръсел.

Пет тура преди финала разликата между Сайнц и Ръсел в битката за третата позиция бе 2.5 секунди, но точно тогава испанецът повиши малко своето темпо.

В 42-ата обиколка Льоклер влезе за трети път м бокса, за да сложи меките гуми, с които щеше да се опита да запише най-бързата обиколка и да вземе бонус точката, която в момента бе притежание на Ферстапен. Монегаскът обаче загуби петото място, след като бе изпреварен от Алонсо при връщането му на пистата. Все пак в последния тур Льоклер си върна петата позиция от Алонсо, след като влезе във въздушната струя на испанеца на правата „Кемел“.

В крайна сметка Ферстапен записа нова уникална победа, а Серхио Перес завърши втори. Подиумът допълни Сайнц. Джордж Ръсел се нареди четвърти, а пети остана Шарл Льоклер, който не успя да вземе бонус точката въпреки стопа си за меки гуми. След края на състезанието беше разкрито, че пилотът на Ферари е наказан и с пет секунди.


статистика след Гран при на Белгия от Формула 1 (44 обиколки; 7 004/308 052 км)

1. Макс Ферстапен (Нидерландия), Ред Бул - 1:25:52.894 часа*

2. Серхио Перес (Мексико), Ред Бул - на 17.841 секунди

3. Карлос Сайнс (Испания), Ферари - на 26.886

4. Джордж Ръсъл (Великобритания), Мерцедес - на 29.140

5. Фернандо Алонсо (Испания), Алпин - на 1:13.256 минути

6. Шарл Льоклер (Монако), Ферари - на 1:14.936

7. Естебан Окон (Франция), Алпин - на 1:15.640

8. Себастиан Фетел (Германия), Астън Мартин - на 1:18.107

9. Пиер Гасли (Франция), АлфаТаури - на 1:32.181

10. Александър Албън (Тайланд), Уилямс - на 1:41.900

11. Ланс Строл (Канада), Астън Мартин - на 1:43.078

12. Ландо Норис (Великобритания), Макларън - на 1:44.739

13. Юки Цунода (Япония), АлфаТаури - на 1:45.217

14. Чжоу Гуаню (Китай), Алфа Ромео - на 1:46.252

15. Даниел Рикардо (Австралия), Макларън - на 1:47.163

16. Кевин Магнусен (Дания), Хаас - на 1 обиколка

17. Мик Шумахер (Германия), Хаас - на 1 обиколка

18. Николас Латифи (Канада), Уилямс - на 1 обиколка

Отпаднали:

Валтери Ботас (Финландия), Алфа Ромео

Люис Хамилтън (Великобритания), Мерцедес

* Най-бърз с 1:49.354 минути в 32-та обиколка.

Класиране при пилотите след 14/22 състезания:

1. Макс Ферстапен (Нидерландия), Ред Бул - 284 точки

2. Серхио Перес (Мексико), Ред Бул - 191

3. Шарл Льоклер (Монако), Ферари - 186

4. Карлос Сайнс (Испания), Ферари - 171

5. Джордж Ръсъл (Великобритания), Мерцедес - 170

6. Люис Хамилтън (Великобритания), Мерцедес - 146

7. Ландо Норис (Великобритания), Макларън - 76

8. Естебан Окон (Франция), Алпин - на 64

9. Фернандо Алонсо (Испания), Алпин - 51

10. Валтери Ботас (Финландия), Алфа Ромео - 46

11. Кевин Магнусен (Дания), Хаас - 22

12. Себастиан Фетел (Германия), Астън Мартин - 20

13. Даниел Рикардо (Австралия), Макларън - 19

14. Пиер Гасли (Франция), АлфаТаури - 18

15. Мик Шумахер (Германия), Хаас - 12

16. Юки Цунода (Япония), АлфаТаури - 11

17. Чжоу Гуаню (Китай), Алфа Ромео - 5

18. Александър Албън (Тайланд), Уилямс - 4

19. Ланс Строл (Канада), Астън Мартин - 4

Класиране при конструкторите след 14/22 състезания:

1. Ред Бул - 475

2. Ферари - 357

3. Мерцедес - 316

4. Алпин - 115

5. Макларън - 95

6. Алфа Ромео - 51

7. Хаас - 34

8. АлфаТаури - 29

9. Астън Мартин - 24

10. Уилямс - 4


Пилотът на Ферари Карлос Сайнц оглави стартовата решетка за Гран при на Белгия, след като редица наказания промениха резултатите от квалификацията и изпратиха най-бързия пилот в събота следобед Макс Ферстапен (Нидерлания, Ред Бул) на 15-о място.

Световният шампион и други шестима изтърпяваха санкции за смяна на агрегати и така се смъкнаха в задната част на решетката. Ферстапен обаче даде категорично най-доброто време с 1:43.665 минути на „Спа-Франкоршан“ и бе с 0.632 минути по-бърз от Сайнц.

Нидерландецът стартира и пред големия си съперник в битката за титлата Шарл Льоклер (Монако, Ферари), който даде четвъртото най-добро време и получи 16-о място на решетката. Серхио Перес (Мексико, Ред Бул) бе трети в квалификацията и започна състезанието в Белгия на първа редица до Сайнц.

На втора линия пък застанаха Фернандо Алонсо (Испания, Алпин) и Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес).


FINISHED | Гран при на Белгия, 14-и кръг - 1. Макс Ферстапен (Ред Бул); 2. Серхио Перес (Ред Бул); 3. Карлос Сайнц (Ферари) 

Решетка за Гран при на Белгия след наказанията:

първа линия:

Карлос Сайнц (Испания, Ферари) - 1:44.297 минути

Серхио Перес (Мексико, Ред Бул) - 1:44.462

втора линия:

Фернандо Алонсо (Испания, Алпин) - 1:45.368

Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) - 1:45.503

трета линия:

Джордж Ръсъл (Великобритания, Мерцедес) - 1:45.776

Александър Албън (Тайланд, Уилямс) - 1:45.837

четвърта линия:

Даниел Рикардо (Австралия, Макларън) - 1:45.767

Пиер Гасли (Франция, АлфаТаури) - 1:45.827

пета линия:

Ланс Строл (Канада, Астън Мартин) - 1:46.611

Себастиан Фетел (Германия, Астън Мартин) - 1:46.344

шеста линия:

Николас Латифи (Канада, Уилямс) - 1:46.401

Кевин Магнусен (Дания, Хаас) - 1:46.557

седма линия:

Юки Цунода (Япония, АлфаТаури) - 1:46.692

Валтери Ботас (Финландия, Алфа Ромео) - 1:47.866

осма линия:

Макс Ферстапен (Нидерландия, Ред Бул) - 1:43.665

Шарл Льоклер (Монако, Ферари) - 1:44.553

девета линия:

Естебан Окон (Франция, Алпин) - 1:45.180

Ландо Норис (Великобритания, Макларън) - 1:46.178

десета линия:

Чжоу Гуаню (Китай, Алфа Ромео) - 1:46.085

Мик Шумахер (Германия, Хаас) - 1:47.718