След жестока битка пилотът на Макларън Оскар Пиастри спечели страхотната Гран при на Азебрайджан! Младият австралиец успя да изпревари в 20-ата обиколка започналия от полпозишън Шарл Льоклер с Ферари и в крайна сметка удържа неговия натиск до самия край след поредица от опити на монегаска да си върне първото място. Трети завърши Джордж Ръсел с Мецедес, който се облагодетелства от огромна глупост на Серхио Перес с Ред Бул, който буквално се заби в болида на Карлос Сайнц в предпоследната обиколка, които също се бориха за място на подиума.

Снимки: Gulliver/GettyImages
93 снимки

Четвърти се нареди Ландо Норис, който стартира от 15-ата позиция, а зад него остана световният шампион и негов съперник за титлата Макс Верстапен. Топ 10 допълниха още Фернандо Алонсо с Астън Мартин, Алекс Албън и Франко Колопинто с двата болида на Уилямс, стартиралият от бокса Люис Хамилтън и Оливър Беарман с Хаас.

С осмото си място днес Колапинто се превърна в първия аржентинец, който печели точки във Формула 1 от Карлос Ройтеман, който за последно стори това в Южна Африка през 1982-а година. Беарман пък е първият пилот, който печели точки в първите си две състезания, в които той участва с два различни отбора. Днес британецът кара за Хаас, а по-рано през годината той финишира седми в Саудитска Арабия с Ферари.

В генералното класиране Верстапен продължава да води с актив от 313 точки и аванс от 59 пункта пред Норис. Трети е Льоклер със 78 точки зад лидера, а с днешната си победа Пиастри заема четвъртото място - на 91 пункта зад Верстапен преди последните седем кръга за сезон 2024. Интересна промяна, обаче, настъпи в класирането при конструкторите, където Макларън излизе начело. Британският тим вече води с 476 точки и аванс от 20 пред Ред Бул. Ферари е на третото място на 51 пункта зад лидера.

Следващото състезание ще бъде още през още следващата седмица с още една улична писта, този път под изкуственото осветление на пистата „Марина Бей“ в Сингапур.


Всички пилоти в челото стартираха с гуми „медиум“, а Шарл Льоклер потегли отлично, като без особени проблеми задържа първо място, оставяйки зад себе си Оскар Пиастри с Макларън. Малко по-назад пилотите на Ред Бул Серхио Перес и Макс Верстапен спечелиха по една позиция във втория завой, изпреварвайки съответно Карлос Сайнц и Джордж Ръсел. Норис прогресира с две места до 13-та позиция.

Още до третата обиколка пък Ландо Норис прогресира с четири места до 11-ата позиция. В челото пък Льоклер се откъсна на над секунда пред Пиастри, което остави австралиеца без DRS на дългата старт-финална права.

В следващия тур Юки Цунода загуби  позиции от Рикардо, Гасли и Хамилтън. Най-вероятно японецът имаше проблеми с колата си след контакт с Ланс Строл в първата обиколка. Заради него канадецът трябваше да спре в бокса още в първата гума, за да смени спукана задна гума.

В петата обиколка Пиастри успя да смъкне на под секунда разликата с Леклер след доста бърз тур, но не успяваше да атакува пилота на Ферари в спирането за първия завой. Двамата се движеха на малко над две секунди пред третия Перес. В следващия тур, обаче, монегаскът не остана длъжен на австралиеца и повиши скоростта, като дръпна с около секунда и извади пилота на Макларън от DRS зоната.

Ландо Норис бързо продължаваше да си проправя път напред и в осмата обиколка вече беше на десетата позиция и в зоната на точките след безкомпромисна атака срещу Оливър Беарман в спирането за първия завой.

Льоклер продължаваше да трупа аванс пред Пиастри и преднината му вече беше над 3.1 секунди в десетата обиколка. Австралиецът, който се опака по радиото от деградация на задните гуми, пък беше притискан от Перес, който беше на 0.4 от DRS зоната на пилота на Макларън. Малко по-назад Франко Колапинто стана първият пилот, който прави предвидено спиране в бокса, преминавайки от средно твърдите към твърдите сликове. Австралиецът влезе в бокса от осмото място и се върна на пистата на 15-то, на 8.0 зад Люис Хамилтън. 

В 11-ия тур и Фернандо Алонсо влезе в бокса, за да премине от средно твърдите към твърдите смеси. Испанецът се върна на 2.4 пред аржентинския пилот на Уилямс. Следващата обиколка пък Верстапен и Ръсел също посетиха механиците си от петото и шестото място. И двамата преминаха към твърдите сликове и се върнаха на пистата съответно на десета и 12-ата позиция, но в тежък трафик от Нико Хюлкенберг, Беарман, Даниел Рикардо и Пиер Гасли, който раздели двамата. В 13-ия тур и Перес влезе бокса от третото място за нови твърди гуми. Мексиканецът се върна на пистата на шестата позиция, на 1.9 зад Норис. 

В 14-ия тур Верстапен изпревари Рикардо и зае деветото място, докато Ръсел остана зад австралиеца и Гасли. В края на обиколката Верстапен напредна с още едно място, след като Беарман влезе в бокса на Хаас. В следващата обиколка Ръсел направи две изпреварвания в първите два завоя, минавайки първо пред Рикардо в първата крива, след което и Гасли във втората. Норис получи нареждане да задържа Перес зад себе си, за да помогне на съотборника си Пиастри. Австралиецът влезе в бокса два тура след Перес и запази позицията си пред пилота на Ред Бул.

В 16-ия тур лидерът Леклер посети механиците си за бърз стоп и се върна на трасето на втората позиция зад съотборника си Сайнц. Между монегаска и Пиастри беше Албън, който все още не беше спирал. Обиколка след това и Сайнц направи своето спиране в бокса и върна първото място на Льоклер. Испанецът продължи надпреварата си от шестата позиция, като той имаше чиста писта пред себе си, тъй като Норис беше на 5.0 секунди пред него.

Снимки: Gulliver/GettyImages
84 снимки

В 18-ата обиколка Пиастри се справи с Албон в спирането за първия завой, но Перес не успя да го стори два завоя по-късно и остана зад тайландския пилот на Уилямс. Перес пък се върна в Топ 3 в следващия тур след лесна атака срещу Албон в първия завой

В 20-ия тур се стигна до страхотна атака от страна на Пиастри срещу Льоклер, който поведе с много късно спиране за първия завой. Това не остави никакви шансове на монегаска за отговор, който след това опита контра във втория завой, но тя беше парирана от Пиастри. Льоклер не се отказа и още в следващата обиколка се доближи до австралиеца в подхода за първата крива, но беше твърде далеч, за да атакува. На по-малко от секунда зад двамата беше и Перес, като се оформи тройна битка за победата в този момент.

В 23-ата обиколка Сайнц се възползва от по-новите си гуми и изпревари Норис в спирането за първия завой, за да се върне в петицата. Пред него беше и Албон, който, подобно на Норис, също тепърва трябваше да влиза в бокса. Сайнц е срещна затруднения и срещу Албон в първия завой в следващия тур, докато Норис беше много агресивен в защитата си срещу Верстапен и задържа нидерландеца зад себе си.

Верстапен се оплака по радиото в 25-ата обиколка, че спирачките му не работят. Нидерландецът скъси завой №15 в предходния тур и остана далеч от Норис, което не му позволи да атакува своя съперник за титлата. В следващия тур Верстапен отново опита да атакува Норис от вътрешната му страна преди третия завой, но нямаше как да го задмине. 

Тримата в челото бяха събрани в по-малко от две секунди, като водеха с 9.6 пред Сайнц, който беше четвърти. В 29-ата обиколка Льоклер пробва атака срещу Пиастри от вътрешната страна, но тя беше парирана от лидера. Два тура след това отново Пиастри отново трябваше да блокира вътрешната траектория в първия завой, тъй като Льоклер се доближаваше опасно близко до него с DRS на старт-финалната права.

Тогава Албън спря в бокса, за да смени твърдите гуми, с които стартира, със средно твърди такива. Тайландецът се върна на пистата на 11-то място, непосредствено зад Хулкенберг, който пък беше на 2.5 зад Колапинто.

Леклер продължаваше да натиска Пиастри и в 33-ата обиколка отново беше близо в зоната за спирането за първия завой, но и този път Пиастри зае вътрешната траектория. Австралиецът трябваше да се защитава и във втория завой, като го направи успешно.

В следващия тур Верстапен пък беше изпреварен от Ръсел в спирането за първия завой.

В 37-ия тур Норис най-накрая влезе в бокса, преминавайки към средно твърдите гуми и се върна на трасето на седмото място. Британецът бе на 15.2 секунди зад Верстапен. 

Битката между Льоклер и Пиастри изглеждаше, че ще продължи до самия финал. В 39-ия тур двамата отвориха малко по-голям аванс пред Перес, който беше на 2.1 зад пилота на Ферари. Две обиколки по-късно Льоклер отново притисна Пиастри в спирането за първия завой, но австралиецът за пореден път не показа колебание и се защити перфектно. Перес пък намали изоставането си на около секунда от Льоклер.

В следващите обиколки към битката в челото се присъедини и Карлос Сайнц, който изоставаше със секунда и половина от Перес. Малко по-назад Норис вече беше стопил половина си пасив спрямо Верстапен в битката за шестото място. Британецът беше с около секунда и половина на обиколка по-бърз от пилота на Ред Бул. 

Изведнъж, обаче, Льоклер загуби задното сцепление и изостана от Пиастри, като дори трябваше да се защитава от Перес в битката за второто място. Пасивът му от Пиастри вече беше 2.3 секунди.

В 49-ата обиколка Норис не срещна затруднения срещу Верстапен и изпревари нидерландеца в първия завой, въпреки че остана от външната страна. Британецът беше на 5.2 секунди зад петия Ръсел.

В предпоследната обиколка Перес опита да атакува Льокелр в първия завой, но монегаскът се защити, което позволи на Сайнц да мине пред мексиканеца. След това, обаче, Перес буквално се заби в Сайнц между завои №2 и №3 и удари испанеца, като двамата се оказаха в стената.

Това наложи на пистата да излезе виртуална кола на сигурността за последния тур, което на практика сложи край на състезанието. Втора победа за Оскар Пиастри, зад него остана Шарл Льоклер, а трети завърши Джордж Ръсел, който спечели от катастрофата между Сайнц и Перес.


FINNISHED 🏎 | ГРАН ПРИ НА АЗЕРБАЙДЖАН

1. Оскар Пиастри с Макларън

2. Шарл Льоклер с Ферари

3. Джордж Ръсел с Марцедес

Формула 1, 17-и кръг

Писта: Баку, Азербайджан

Обиколки: 51


Стартова решетка за Гран при Азербайджан във Формула 1:

1. Шарл Льоклер      (Монако)          Ферари       1:41,365 минути

2. Оскар Пиастри     (Австралия)       Макларън     +0,321 секунди

3. Карлос Сайнц-младши     (Испания)         Ферари       +0,440

4. Серхио Перес      (Мексико)         Ред Бул      +0,448

5. Джордж Ръсел      (Великобритания)  Мерцедес     +0,509

6. Макс Верстапен    (Нидерландия)     Ред Бул      +0,658

7. Фернандо Алонсо   (Испания)         Астън Мартин +1,004

8. Франко Колапинто  (Аржентина)       Уилямс       +1,165

9. Александър Албон (Тайланд)         Уилямс       +1,494

10. Оливър Биърман   (Великобритания)  Хаас         1:42,968 минути

11. Юки Цунода       (Япония)          Рейсинг Булс 1:43,035

12. Нико Хюлкенберг  (Германия)        Хаас         1:43,191

13. Ланс Строл       (Канада)          Астън Мартин 1:43,404 

14. Даниел Рикардо   (Австралия)       Рейсинг Булс 1:43,547

15. Ландо Норис      (Великобритания)  Макларън     1:43,609 

16. Валтери Ботас    (Финландия)       Заубер       1:43,618

17. Чжоу Гуанюй      (Китай)           Заубер       1:44,246 

18. Естебан Окон     (Франция)         Алпин        1:44,504

От бокса - Пиер Гасли       (Франция)         Алпин

От бокса - Люис Хамилтън     (Великобритания)  Мерцедес