Отборите на Иран и САЩ се изправят един срещу друг в решителен сблъсък от група B на Мондиал 2022. Двубоят е тази вечер от 21:00 на стадион „Ал Тумама” в Доха и може да го гледате в пряко предаване на Gong.bg. В същото време в другия мач от групата Уелс срещу Англия.

Иран влиза в двубоя от по-добра позиция. „Персите” заемат второто място в групата, като равенството ще бъде достатъчно, за да продължат напред, освен ако Уелс не постигне гръмка победа над Англия с голяма голова разлика. Тимът на САЩ обаче е опрян до стената и ще търси задължителна победа, която може да ги прати на осминафиналите.

Двубоят между Иран и САЩ обаче има и политически оттенък.

"Аз все още смятам, че мога да победя в тези ментални игри и атаки. Надявам се, че събитията около това Световно първенство ще бъдат урок за всички нас в бъдеще и ще научим, че нашата мисия е да създаваме забавления и за 90 минути да правим хората щастливи, а не да увеличаваме проблемите, които и без това са излишни", заяви наставникът на Иран Карлош Кейрош преди срещата.

След като иранците стартираха Мондиала с тежко поражение с 2:6 от Англия, треньорът беше бесен. Той нарече тормоз и политически натиск, които са отвлекли вниманието на неговия отбор, който е критикуван, че не говори категорично за смъртта на протестиращи, а някои иранци ги обвиняват, че са застанали с властите. Преди самото Световно първенство дори имаше призиви Иран да бъде изваден от турнира като наказателна акция срещу държавната власт в Ислямската република. Но иранците се справиха с Уелс с 2:0 с два късни гола във втората си среща, за да стигнат до решителен мач със САЩ за участие в следващата фаза.