Катарският държавен университет реши да създаде музей по стените на студентския кампус, в който по време на Световното първенство по футбол е живял капитанът на Аржентина Лионел Меси, съобщи пресслужбата на учебното заведение.

Самото първенство в петролното емирство се проведе от 20-и ноември до 18-и декември и Аржентина спечели световната титла за трети път в историята с огромния принос на гения от Росарио.

"Катарският университет обявява отделянето на стаята, в която играчът на Аржентина Лионел Меси е бил настанен по време на Световното първенство по футбол в страната, от останалия учебен корпус. Отсега нататък тя ще бъде минимузей", се казва в съобщението.

Както поясни за катарския вестник "Аш Шарк" директорът на департамента по комуникациите Хитми ал Хитми, апартаментът на Меси ще остане в същия вид, в какъвто е бил по времето на пребиваването на звездата и ще бъде открит за посещения.

"Стаята на Меси се превръща в малък музей, в който ще се съхраняват неговите вещи. Това ще остане като културно наследство за студентите и следващите поколения", казва още Ал Хитми.

Gulliver/GettyImages
57 снимки

35-годишният Меси най-после изпълни мечтата си да стане световен шампион, именно в Катар, след като преди това има едно второ място от 2014-а година и Копа Америка  от 2011-а. за националния отбор на Аржентина той е голмайстор номер 1 за всички времена с 98 попадения.

Той носеше екипа на Барселона от 2003-а до 2021-а година, а от лятото на миналата година се премести в Пари Сен Жермен. Същата година взе и най-престижната индивидуална награда "Златната топка" за рекорден седми път.

 

БТА / Автор: Атанас Василев