Дело, което разглежда бъдещето на футболната игра, започна днес във Върховния европейски съд в Люксембург, като в първите два дни ще има изслушвания по въпроса с несъстоялата се Европейска Суперлига. Суперлигата беше план на 12 супербогати отбора от цяла Европа, които бяха решили да излязат от единната система на футбола, контролирана от УЕФА.

Как се управлява футбола, кой ще управлява този спорт и дали УЕФА има „монополна и господстваща“ позиция във футболния свят, както претендират създателите на лигата Реал Мадрид, Ювентус и Барселона, ще бъде преценено от Европейския съд.

Трите клуба се опитват да се възползват от крайнодемократичните принципи на Европейския съюз, че всеки субект може да се сдружава с други подобни, ако не нарушава законите. Но подобно освобождане на клубовете подкопава единството на футболните процеси.

Суперлигата има за цел да определи, че УЕФА и ФИФА са се противопоставили на Суперлигата, като са „злоупотребили с господстващото си положение на пазара за организиране на международни клубни футболни състезания в Европа и на пазара за маркетингови и ТВ-права, свързани с такива състезания“.

Делото стартира в Мадрид, но след това испанският съд го премести в Люксембург.

Планът на 12 клуба за създаване на първенство за богатите на територията на целия континент беше обявен през април 2021-а година, но бързо-бързо се срина, след като получи сериозна съпротива от УЕФА и водещите лиги на първо място, а след това от феновете и националните федерации. Най-сериозната роля обаче изигра британското правителство, под чийто натиск от проекта се оттеглиха шестте клуба от местната Висша лига: Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси, Тотнъм и Арсенал. След това се отдръпнаха италианските Интер и Милан, както и Атлетико Мадрид от Ла Лига.

Mотори на цялото това начинание бяха президентът на Ювентус Андреа Аниели и Флорентино Перес от Реал Мадрид. Аниели беше обвинен в лъжа и непочтеност, тъй като ден преди обявяването на проекта убеждавал шефа на УЕФА Александър Чеферин, че такова нещо не съществува. Перес обаче е категоричен поддръжник на „Суперлигата“ и твърди, че тя рано или късно ще се реализира. За да потисне подобни сепаратистки амбиции, УЕФА направи редица отстъпки в Шампионската лига, които са в полза на най-богатите клубове.