Нямаше дори малко ирония във факта, че докато футболът очертаваше отговора си на безсрамния затворен магазин, който представлява Европейската Суперлига, един от членовете на елита устискваше равенство срещу Фулъм. Можем спокойно да предположим кой ще е 12-и сред тези самопровъзгласили се за "големите 12" отбора. Макар че нека си признаем, това е стъпка напред за Арсенал, който в момента е девети дори само в Англия.

60 снимки

Това е, което излиза на преден план в цялата тази история - пълното презрение, което главните герои си спечелиха до края на играта. Феновете, клубовете, играчите, треньорите, историята и традициите, общото благо, националният отбор, футболната пирамида и всичко, което този спорт е означавал за общностите и обществата. 

За тях това са просто пари. Един голям поток от приходи. Пластмасово състезание, гледано от пластмасови фенове, измислено от пластмасови клубове. Забравете миналото, забравете Бебетата на Бъзби, идеята за требъл, Истанбул или постигането на дубъл. Това са нови клубове в нова лига и в нов пластмасов формат. Лига, в която никой друг не може да влезе, и лига, от която не можеш да изпаднеш, колкото и слаб и безполезен да си. Това е краят на меритокрацията (идеята за равенство, за равни възможности), това е пластмаса. Един пластмасов магазин за най-плитките търсачи на слава. Ето защо собствениците на рисков капитал като Арсенал, Манчестър Юнайтед и Ливърпул го обичат толкова. 

Те знаят цената на всичко и стойността на нищо, както казваше Оскар Уайлд. Той говореше за цинизма, а снощното изпълнение бе най-циничното от всички. Един отвратителен, самоцелен опит за оправдание на онова, което в своята същност е нищо друго освен опит за преврат, който, надявам се, ще бъде отхвърлен с презрението, което заслужава. Всички участници трябва да бъдат изгонени от лигите си и от състезанията на УЕФА и да бъдат оставени да си преговарят навън.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Играчите им да излязат от националните турнири, а собствениците - от играта. Какво да кажем за попадналите в този капан по средата на историята? Мислите ли, че Томас Тухел се е присъединил към подобна визия? Когато пристигна в Челси, дали е мечтал да спечели някаква лига без история, която е произведена от някакви опортюнисти, за да изсмуче футбола? 

Подобно на Юрген Клоп, Жозе Моуриньо, Пеп Гуардиола, Тухел бе привлечен от конкурентността на английското първенство, от предизвикателството да се състезаваш срещу най-добрите. Не в състезание, лишено дори от ПСЖ, от който и да е източен отбор, от нови съперници като Аталанта или РБ Лайпциг, от който и да е обещаващ млад треньор, от драма, сензации и исторически имена като Аякс, Киев, Селтик и Бенфика. 

Звучи скучно. Една и съща купчина от съзаклятници, повтарящи едни и същи безкрайно тъпи мачове, предавани пред глобална аудитория с измислено заплащане за гледане. Кой иска това? Направете нещо по въпроса. 

Именно реакцията на обикновените фенове може да убие тази идея. В момента, в който клубовете осъзнаят колко са изолирани, колко непопулярна ще бъде тази лига, колко ще отчужди феновете, тогава може би ще преосмислят нещата. Но това изисква фокус. Английският футбол е застрашен от подобни идеи. Именно способността му да се развива го прави толкова специален. Появата на Лестър, прекрасният сезон за Уест Хем. 

А Суперлигата възнаграждава посредствеността. Главните герои не трябва да с амбициозни, а просто достатъчно алчни, за да влязат. Манчестър Сити и Челси се регистрираха последни и се смяташе, че са най-сдържани. Вероятно е така. Собствениците на тези клубове са мотивирани от нещо повече от богатство - те искат слава и престиж. Но това не ги оправдава. 

Gulliver/Getty Images
34 снимки

Дори ПСЖ се оказа с по-голям морал. Байерн Мюнхен също. Кой би си помислил? Всъщност, имам идея. УЕФА трябва да присъди на ПСЖ Шампионската лига за този сезон. Изгонете останалите полуфиналисти - Реал Мадрид, Челси и Манчестър Сити, които са участвали в заговора срещу европейския футбол. 

Същото и с Висшата лига. Голямата шестица изчезва, а Лестър и Уест Хем се борят за титлата. Евертън, Лийдс и Астън Вила ги следват. Анулирайте финала за Карабао Къп, защото това означава да се връчи трофей на един от двата клуба, чиято алчност ги доведе дотук. 

"Искаме да имате най-доброто, но не можете да имате нищо, което ние притежаваме." Отвратителна група.

Gulliver/GettyImages
38 снимки

Все пак остава късче надежда. В събота се появи информация, че телевизията, държаща правата за италианската Серия А - DAZN, е основен поддръжник на идеята за Суперлигата. Малко след това, от компанията излязоха с опровержение. Дали бяха обезпокоени от общото отвращение? Дали се страхуват от загуба на клиенти? И подобно безпокойство би ли засегнало и други потенциални партньори? Възвращаемостта зависи от прогнозираните приходи от излъчване. Ами ако всички обърнем гръб? Фенове, медии. Ние сме заедно в това и не сме като тях. Тези клубове бяха засегнати от пандемията и бяха принудени да се обединят, но това ли измислиха? Тази мерзост. Противопоставяне на живота и душата на футбола. За голямо съжаление, това е мръсната им игра от самото начало. 

Автор: Мартин Самуел, "Дейли Мейл"