От ръководството на английската Висша лига подготвят промяна в правилника, за да могат да реагират при нов случай като опита за създаване на Европейската Суперлига.

На сайта на Висшата лига беше публикувано съобщение с въпросните промени. Всички собственици на клубове от елита ще трябва да сложат подписа си под документ, наречена „Харта на собствениците“. С подписването му те ще се съгласят на спазването на „основните принципи на Висшата лига“. При нарушаване на споразумението ще бъдат налагани строги санкции.

„Не може да се позволява действията на няколко клуба да създават подобно разделение и такъв разрив. Решени сме да установим истината за това, което се случи, и отговорните за това да понесат последствия за решенията и действията си. Събитията от последните две седмици оспориха основите на английския футбол“, се казва в изявлението на Висшата лига.

Оттам допълват, че действат със съдействието на Футболната асоциация на Англия, както и, че ще се консултират с фенове и държавните власти. Те ще търсят и подкрепата на правителството, за да може да бъде гласувано законодателство, което ще пази футболната пирамида и принципите на спорта.

Междувременно от ФА обявиха, че започват официално разследване на създаването на Суперлигата. В тяхната позиция има разбиране към футболните фенове, но и критики към проявите на насилие от страна на привържениците на Манчестър Юнайтед на протеста срещу собствениците на клуба.