УЕФА обяви, че е стартирана процедура срещу отборите на Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, които не се отказват от участието си в Европейската Суперлига. Триото беше част от общо 12-те клуба, които трябваше да вземат участие в новия турнири, преди яростната реакция на привържениците да принуди повечето от тях да се откажат.

Девет клуба (голямата шестица във Висшата лига, Милан, Интер и Атлетико Мадрид) вече се оттеглиха от Суперлигата, но Юве, Реал и Барса остават ангажирани с нея.

Трите отбора публикува наскоро съвместно изявление, в което обявиха, че отборите от Суперлигата са били подложени на „непоносим натиск“, който според тях е оказан върху тях от УЕФА и други „заинтересовани страни от футбола“.

Сега УЕФА обяви, че е започнало съдебно производство срещу трите клуба.

„След разследване, проведено от етичните и дисциплинарни инспектори на УЕФА във връзка с така наречения проект „Суперлига“, срещу Реал Мадрид, ФК Барселона и Ювентус ФК е започнато съдебна процедура заради потенциално нарушение на правната рамка на УЕФА“, се казва в изявлението на европейската футболна централа.

Една от санкциите, които може да получат трите клуба, е да бъдат извадени от европейските клубни турнири за срок от две години.