Основателите на Суперлигата са готови да излязат с нов формат, при които отборите ще влизат в турнира по спортен път, гръмнаха медиите в Испания. Първоначално информацията се появи в „Cadena SER“, а впоследствие бе потвърдена и от вестник „Sport“.

По този начин турнирът няма да бъде резервиран само за най-големите клубове и дори основателите на Суперлигата ще трябва да извоюват правото си да участват в нея по спортен път. Все още не е ясно дали ще има една или две дивизии. В случай че те са две, отборите ще бъдат разпределяни в първа и втора лига в зависимост успехите.

„Cadena SER“ публикува изтекъл документ, съдържащ 10 точки, който основателите на Суперлигата смятат да публикуват. В него се изтъкна, че „Суперлигата не е предложение, което ще попречи на провеждането на местните първенства, нито ще принуждава клубовете да ги напускат“. Премахва се концепцията за „постоянни участници“.

Както е известно, проектът за Суперлигата бе промотиран официално през април тази година. Тя стартира с 12 учредители – Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Интер, Милан, Ювентус, Атлетико Мадрид, Реал Мадрид и Барселона.

След изключителна силната негативна обществена реакция 9 от 12-те учредители напуснаха проекта в следващите 48 часа. В момента зад Суперлигата продължават да стоят активно единствено Реал Мадрид и Ювентус, като от Барселона също не са отказали формално от проекта.