Най-резултатният футболист в историята на Висшата лига – Алън Шиърър, призова дивизията да използва средствата си и да изгони отцепилите се клубове. Гари Невил пък обвини Топ 6 в елита на Англия, че не искат надпревара, тъй като вече са съгласни с плановете за Европейска Суперлига.

Шест клуба от Премиършип – Манчестър Юнайтед, Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити и Тотнъм, са част от групата от 12 отбора, които искат да направят нов турнир, който да е с 20 отбора и да започне „възможно най-скоро”.

Милан, Атлетико Мадрид, Барселона, Интер Милано, Ювентус и Реал Мадрид също са част от Основателите, като се очаква три клуба още да се присъединят преди старта на сезона. Ала планът предизвика широко възмущение от високопоставените фигури във футбола и политиката, който се обединиха, за да се търсят нови предложения.

Шиърър, който е рекордьор по голове в елита на Англия, заяви пред Coral: „Тези 12 клуба хвърлиха огромна бомба върху спорта с това съобщение. Висшата лига трябва да отговори със собствена такава и да каже „Добре, вие сте аут за следващия сезон”.

„Тези клубове искат всичките пари да отидат при тях и да играят мачове през седмицата, а през уикендите да са в местните си първенства. Надявам се лигите да не се съгласят на това и да кажат „не””, коментира Шиърър.