УЕФА ще бъде принудена да компенсира Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, ако от централата решат да изхвърлят клубовете от Шампионската лига или да ги накажат по някакъв друг начин. Според медиите в Англия, става въпрос за десетки милиони, които ще трябва да бъдат платени на въпросните три отбора.

Още преди време швейцарското министерство на правосъдието предупреди УЕФА, че нямат право да санкционират трите гранда за проекта за Суперлигата.

Швейцарският магистрат, който има власт над УЕФА, разчита на съдебната практика на Търговския съд в Мадрид, в която има заповед подписана от съдия Мануел Руис де Лара, която забранява клубовете, които участват в Суперлигата да бъдат санкционирани.

Както е известно, 12 клуба се обявиха за част от Суперлигата. Много бързо обаче 9 от тях се оттеглиха под натиска на феновете. Независимо от това УЕФА ги глоби в размер на 5% от приходите им от европейските клубни турнири в рамките на един сезон. Срещу останалите три клуба УЕФА откри дисциплинарна процедура, заплашвайки ги с много тежки санкции. Въпросните клубове обаче отнесоха спора до Европейския съд.