Конфликтът между УЕФА и Европейската Суперлига, която застрашава статуквото на европейския футбол, има решение, което придобива все по-голям смисъл, въпреки че е много трудно да се изпълни. Става въпрос за представянето на новата Шампионска лига, която УЕФА обяви за 2024 година и която може да стартира по-рано, с 36 отбора и в новия си формат. Нещо повече, клубовете биха искали това да стане възможно от следващия сезон. Всъщност по-реалистично е да се мисли за 2022 или 2023 година.

„До 2024 година сме мъртви“, заяви Флорентино Перес във връзка с плановете на УЕФА. Тези думи са често срещани и организаторите на Шампионска лига го знаят. Поради тази причина спешният комитет ще разгледа това в петък.

Реализирането на новия формат на Шампионската лига във всеки случай не е толкова просто. Като начало, телевизионните договори с операторите, които излъчват мачовете се подписват за три години и този е до 2024 година. Ако бъде приет новия формат, то контрактите трябва да бъдат преговорени. Ще бъдат включени повече отбори, което ще бъде на по-висока цена. Следователно УЕФА и операторите трябва да седната на спешна среща.

Освен това преди Европейското първенство местните шампионати вече са си разпределили квотите за Шампионската лига и ще бъде много трудно, след като ще останат четири свободни места, които няма да са предвидени да се спечелят по спортен път.

Освен това тези четири места, може да доведе до спор между страните, след като тяхното разпределение не е ясно. Във всеки случай изглежда, че е жизненоважен новия формат на Шампионската лига, което би задоволило 12-те клуба, които създадоха Европейската Суперлига.