Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес настоява, че предложението за създаване на европейска Суперлига е щяло да донесе Финансов феърплей във футбола на Стария континент, наричайки УЕФА „монопол“.

Перес бе един от архитектите на плановете за основаване на пан-континентална лига с отборите на Милан, Атлетико Мадрид, Арсенал, Барселона, Челси, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм. Предложението за Суперлига, публично обявено през април, се провали, след като няколко клуба бързо се отказаха поради опозиция от домашни първенства, политици и фенове, но Перес, президент на организацията, все още вярва, че идеята е щяла да промени футбола към по-добро.

„Суперлигата не е просто турнир, а нещо много повече. Тя се опитва да промени динамиката на футбола. Това е свобода, това е Финансов феърплей. Суперлигата е проект, който ще избегне ситуации, в които клубовете получават индискриминирана подкрепа. Тя само ще развива, ако се съвместява с вътрешните първенства“, сподели Перес на Общото събрание на Реал.

Независимо от провалилите се планове за създаване на Суперлига, президентът на Реал продължава да спори, че трябва да се направи нещо драстично, за да се промени европейския футбол предвид опасенията, че други от топ първенствата не могат да се конкурират финансово с Висшата лига на Англия.

„Всички чухме президента на УЕФА Александър Чеферин, който каза, че иска да промени правилата на Финансовия феърплей, за да позволи на страни да инжектират пари в определени клубове, което ще компрометира принципите на футбола. УЕФА отказа всяка идея или план, клубовете бяха заплашени, техните президенти бяха обидени от президента на УЕФА. Време е да напомним на УЕФА кой е Реал Мадрид. Реал Мадрид създаде ФИФА заедно със седем федерации, след това създаде Шампионската лига през 1955 заедно с L‘Equipe. УЕФА е монопол“, завърши той.