Международната асоциация на професионалните футболисти ФИФПро излезе с официално становище за новосформираната Европейска Суперлига. Асоциацията изразява притеснението си от потенциално ограничаване на правата на своите членове във връзка с възможните трусове покрай новия турнир.

ФИФА и УЕФА вече се заканиха да спрат от участие в националните тимове тези състезатели, които играят в новия турнир. От ФИФПро са недоволни както от самия опит за създаване на нова напдревара, защото тя допълнително би натоварила календара, така и от заплахите за изхвърляне на футболисти от държавните тимове.

„От изключително значение е да има необходимата здрава връзка между националните и международните турнири. Нов подобен турнир обаче рискува да нанесе непоправими щети. Важно е да се отбележи, че потенциално нарушаване на хармонията, при което някои биха се радвали на непропорционално разделение на силите, ще остави самите играчи и фенове на заден план. Заплахата от създаването на подобна надпревара, в която недоволните да си играят, беше в основата на взимането на всякакви решения от години насам. Футболистите продължават да бъдат използвани като активи и лостове в тези преговори. Това е недопустимо за ФИФПро и с всички сили ще се противопоставим на всякакви действия, които биха ограничили правата на футболистите като например изключване от националния отбор. В интерес на самите играчи, а и на цялата индустрия, сме амбицирани да работим с всички отговорни лица за постигането на решения, които да са в подкрепа на самата игра и които да оправят съществуващите проблеми“, гласи съобщението на Международната асоциация на професионалните футболисти.

Във ФИФПро членуват 65 000 професионални играчи, както и футболните асоциации на 63 държави.