Проектът за Суперлигата има 100 процента шанс да бъде успешен, уверен е президентът на Ювентус Андреа Аниели, който е един от инициаторите за създаването на турнира. Медиите в Италия разпространиха част от негово интервю, което той е бил дал пред “Ла Република” и “Кориере дело Спорт” в навечерието на обявяването на проекта. Заради провала на въпросния турнир обаче въпросното интервю така и не беше публикувано.

"Има кръвен пакт между нашите клубове, продължаваме напред. Проектът има 100 процента шанс да бъде успешен. Суперлигата не е заплаха за националните първенства", каза Аниели, който бе обявен за вицепрезидент на новосформираната лига.

Gulliver/Getty Images
21 снимки

Той е сигурен, че няма да се стигне до лишаване на играчите от участие на световни и европейски първенства, тъй като това е незаконно.

"Това би било сериозно нарушение. Тези заплахи са незаконни и ако това се случи, ще бъде не само монопол, но и диктатура. ФИФА и УЕФА правят огромни печалби от нашите футболисти, но не ни помогнаха в момент на криза. Те трябва да решат какви са - търговски посредници или регулатор", продължава Аниели.

Шефът на Ювентус разкрива още, че целта на състезанието е да бъде спечелено и вниманието на подрастващите, които в днешно време основно играят игри като FIFA. 

“Младите хора искат да гледат големи спорtни събития и не се интересуват толкова от нещата, които привличаваха вниманието на предишните поколения, в това число и моето - споделя босът на Юве. - Ако успеем да създадем състезание, което да симулира това, което младите правят в дигитални платформи като FIFA, означава, че ще успеем да отговорим на предизвикателството на игри като Fortnite и Call of Duty. В днешно време вниманието на младите е концентриран основно върху тези неща, а те са хората, които утре ще плащат. Футболът е в криза откъм възможността да привлече вниманието на новите поколения. А и след като стадионите са затворени вече повече от година, децата на 10-15 години имат други интереси. Този процес се ускори по време на пандемията”.