Решението на Хамес Родригес да напусне лагера на националния отбор на Колумбия в международната пауза доведе до смъртна заплаха до играча. Футболистът на Реал Мадрид се яви контузен и в крайна сметка реши да се прибере в Испания, за да се лекува.

Действията на полузащитника обаче предизвикаха сериозен негативен отзвук в родината му, а капакът на всичко бе и зловещата закана в „Туитър“. Там недоволен фен написа: „Тръгвам към дома ти. Въоръжен съм, кажи „сбогом“ на всичко, което обичаш.“ Майката на футболиста вече пусна официална жалба в полицията.

Освен всичко друго в мрежата бързо тръгна и социална кампания, която осмива Родригес. Подкрепящите я използват хаштаг #JamesVerguenzaNacional, което в превод означава „Хамес – национален срам“.

Родригес реши да пътува на своя глава до Колумбия, макар и още преди да е тръгнал лекарите на Реал да информираха медицинския щаб на националния отбор, че играчът е контузен. Колумбийските лекари му казаха същото, след като го прегледаха, и така Хамес се прибра в Мадрид без да е записал и минута футбол.