Бившият нападател на Англия Алан Шиърър бе един от големите критици на системата ВАР след нейната главна роля в мачовете на Испания и Португалия в понеделник вечер.

По едно и също време ВАР сякаш реши съдбата и на двата двубоя, след като Иран получи дузпа, от която изравни на Португалия, а голът на Испания за 2:2 срещу Иран бе признат, след като първоначално бе отменен заради засада.

След двубоя имаше много дискусии за използването на ВАР. Те дойдоха поради дискусионните решения, въпреки нея като жълтия картон за удар без топка на Кристиано Роналдо и за отсъдената дузпа на Иран.

Като цяло често играта бе спирана, а това очевидно не се хареса на Шиърър: "Никога не съм бил по-близо до това да псувам на живо по телевизията! Това, което искам да кажа е, че ВАР е пълна."

В същото време обаче имаше и много застъпници на системата, а сред тях бе бившият играч на Ливърпул Йон Арне Рийзе. "Съдията взима решенията накрая. ВАР е страхотно и е там, за да помага на съдията. Съдията видя екрана и взе решението."

Шиърър обяви двубоя за "фарс", а португалецът Жоао Марио призна, че постоянното спиране е затруднило играчите.