Може би на мнозина от вас е направило впечатление или сте научили, за това, което направиха футболистите на Англия и Португалия след някои от головете си.

В срещите на Англия срещу Тунис и на Португалия срещу Испания при радостта си след гол отборите оставяха по един играч в рамките на терена, докато останалите се радваха извън пределите му.

Това бяха съответно Фонте за Португалия и Трипиър за Англия. В двубоя между англичаните и панамците централноамериканците дори пробваха да тръгнат веднага от центъра след един от головете във вратата си, докато съперникът се радваше далеч от центъра. Но бяха спрени от съдията - сигнал не беше прозвучал.

В социалните мрежи дълго се дискутираше дали става дума за нова точка от регламента или пък за правило, което просто не е било експлоатирано досега и сега става модерно да се тества.

Но, оказва се, Португалия и Англия, са се презастраховали излишно и не е било нужно да оставят играч в рамките на игрището, докато останалите се извън терена. Правилникът е категоричен: „При всеки начален удар всички футболисти, с изключение на този, който го изпълнява, трябва да се намират в своите респективни половини. Играчите на съперника на тима, изпълняващ началния удар, трябва да се намират на минимум 9,15 м разстояние от изпълнителя.”

Потърсен от Радио Монте Карло да коментира този интересен детайл от правилника, бившият френски съдия Мишел Вотро, който е консултант на медията, поясни още: „Футболистите имат право да отиват към трибуните, но ако не напускат игралната зона. А това ще рече терена плюс прилежащата част отвъд  тъчлинията. Няма правило, което да забранява на играчите да напускат терена, но те трябва да се връщат бързо в неговите рамки.”

Но в случай, че футболистите от даден отбор се радват след гол в собствената си половина и разсеяни пропуснат бързото изпълнение на центъра от съперника, то всичко би било в рамките на позволеното.