Световното първенство по футбол е в разгара си. Някои отбори разочароваха с представянето си, други пък изненадаха с хубав футбол. Вече всички състави изиграха поне по два двубоя и можем да определим кои футболисти се представят над очакванията за момента.

За „златното поколение“ на Белгия отдавна се говори. Наистина „дяволите“ имат уникални футболисти и поне на хартия би трябвало да стигнат напред във форума в Русия. Проблемът е обаче, че не винаги великолепни играчи правят силен отбор. Дали Белгия е изключение от това правило е твърде рано да се каже. Засега обаче може да се отличи Ромелу Лукаку. Нападателят вкара два гола във вратата на дебютанта Панама след страхотна игра, но само във вторите 45 минути. Неговият съотборник Еден Азар, който му асистира за едно от попаденията каза, че Лукаку се е „скрил“ през първото полувреме и разкри, че му е казал наблюдението си на почивката в съблекалнята. След не особено успешен сезон с Манчестър Юнайтед, сега Ромелу може да затвори устата на критиците.

Капитанът на Сърбия Александър Коларов направи страхотен сезон с Рома, като стигна полуфинал в Шампионска лига. Добрата му форма продължава и той стана автор на едно от най-красивите попълнения на Световното до момента при успеха над Коста Рика с 1:0. А съперникът от Централна Америка имаше едва две поражения в 16 срещи в квалификациите.

Феновете на Англия пък възлагат надежди, че най-после кошмарното представяне на „трите лъва“ на големи първенства ще приключи. В първия кръг на груповата фаза на Световното младата надежда Киърън Трипиър направи повече ключови паса от всеки друг. От 14 възможности за Англия, цели шест дойдоха благодарение на играча на Тотнъм, който напомни за блестящите игри на Дейвид Бекъм. В атака пък Хари Кейн започна с два гола и даде сериозна заявка, че ще води люта битка за голмайсторския приз на Световното.

На Евро 2016 всички останаха изумени от храбрите играчи на малката по население, но не и по дух страна Исландия. След четвъртфинала преди две години във Франция, сега тимът се класира за дебютно световно и стартира с престижното 1:1 с вицешампиона Аржентина. Автор на попадението бе Алфред Финбогасон, който със сигурност ще помни сблъсъка в Москва до края на живота си.

Сред най-коментираните имена бе и това на Ирвинг Лосано. Стана топреализатор на мексиканския Пачука и триумфира с Шампионска лига в зона КОНКАКАФ преди година, след което си гарантира трансфер в ПСВ (Айндховен). В Холандия 22-годишният талант направи впечатляващ дебютен сезон и вкара 17 шампионатни попадения. Лосано стартира по най-добрия начин световното с гол във вратата на планетарния първенец Германия и осигури големи празненства на сънародниците си след паметното 1:0. Вратарят на Мексико Гийермо Очоа пък буквално отчая звездите на Бундестима, като направи девет спасявания.

Най-резултатният тим до момента е Русия. Въпреки че домакините са най-назад в ранглистата на ФИФА, те отбелязаха осем гола срещу Саудитска Арабия и Египет. А звездата на Александър Головин изгря и като нищо съвсем скоро може да последва трансфер от ЦСКА (Москва) в някой гранд. Денис Черишев пък влезе в историята като първата резерва с гол в мач на откриването на световното.

Но може би на първо място са двама иберийски лидери. В състава на Испания Диего Коща винаги е на точното място в точния момент. На два пъти „острието“ на Атлетико (Мадрид) „ужили“ Португалия (3:3), а след това донесе и така важния успех над Иран с минималното 1:0.

Най-големият бисер на Мондиала в Русия обаче е актуалният носител на „Златната топка“ Кристиано Роналдо. Той е човекът-отбор за Португалия, истински лидер и вдъхновение за съотборниците си. Стартира ударно с хеттрик срещу Испания (3:3), а след това осигури победа и срещу Мароко (1:0). Роналдо вече е европейският играч с най-много попадения за национален отбор в историята (85). Колекционерът на рекорди добави още един в богата си визитка. А с играта, която демонстрира, няма да бъде и последен.