Сърбия се класира за Световното първенство в Русия след победа с 1:0 като домакин на Грузия в мач от последния кръг на квалификациите в група D. С гол на Александър Прийович сърбите взеха трите точки и оглавиха класирането с 21 в актива си. Това означава директно класиране за водения от треньора Славолюб Муслин тим.

На втора позиция остана Република Ирландия с 19 точки. Ирландците победиха като гост Уелс с 1:0 и ще играят бараж за класиране на Мондиала.

Трети е тимът на Уелс със 17 точки и остава извън борда за Световното, макар да записа само една загуба в групата.

Отборът на Австрия победи Молдова като гост с 1:0 и завършва четвърти с 15 точки. Грузия и Молдова останаха без победа в групата и финишираха съответно пети и шести с 5 и 2 точки.

Радостта на Сърбия след класирането на Мондиала

Съперниците Сърбия и Грузия не успяха да си отбележат гол през първото полувреме на срещата в Белград, въпреки активността на домакините.

Още в 3-ата минута Александър Коларов пробва мерника си, а в 12-ата Александър Митрович също пропусна целта. Гостите от Грузия също имаха шанс в 17-ата минута, когато Гиорги Абурджания не успя да се разпише.

До почивката Митрович още веднъж бе неточен при свой изстрел в 31-ата минута, а последваха пропуски на Душан Тадич в 39-ата и Душко Тошич в 45-ата минута.

Победният гол падна през второто полувреме. След нови пропуски на Душко Тошич и Бранислав Иванович все пак в 74-ата минута Сърбия вкара за 1:0. Резултатът откри Александър Прийович след асистенция на Митрович.

източник: Gulliver/GettyImages

Отборът на Уелс, който бе без звездата си Гарет Бейл загуби от Република Ирландия с 0:1 и остана на трета позиция. Радостта бе за ирландците, които ще участват на баражите за класиране на Мондиала.

И тук победното попадение падна през вторите 45 минути.

Ирландците ликуват, мечтаят за Световното

Първото полувреме мина без попадения, като още в 7-ата минута Аарън Рамзи стреля опасно към вратата на гостите, но Дарън Рандолф спаси.

Джеф Хендрик пък пробва удар след центриране от корнер в 19-ата минута на ирландците, но прати топката над гредата. Четири минути по-късно и Джеймс Маклийн не успя да се разпише.

Последва пропуск на Шейн Дъфи в 30-ата минута за Република Ирландия.

Бен Дейвис пък пропиля изгодна възможност за Уелс в 39-ата минута, а в добавеното време на първата част Роби Брейди преодоля двама защитници на домакините и стреля, но не преодоля вратаря на Уелс.

След почивката Джеймс Честър пропусна целта в 51-ата минута за Уелс, ккакто и Хал Робсън-Кану две минути по-късно.

Гостите обаче се възползваха от своя шанс в 57-ата минута. Джеймс Маклийн се разписа за 1:0, което се оказа достатъчно за трите точки.

До края на двубоя домакините така и намериха път към вратата на ирландците. Аарън Рамзи в 71-ата и Джонатан Уилямс в 85-ата минута не успяха да изравнят.

В третия мач от групата Австрия победи като гост Молдова с 1:0. Победният гол бе дело на Луис Шауб след асистенция на Марко Арнаутович в 69-ата минута.

В 55-ата домакините останаха с човек по-малко след втория жълт и съответно червен картон на Артур Йонита.