Символично е, че селекционерът на Бразилия Тите използва думата „натиск” тази седмица, оплаквайки се от медийната истерия относно Роберто Фирмино и въпросът, дали ще бъде титуляр във втория мач на световните финали срещу Коста Рика. Точно натиск, върху защитите на съперниците, е това, което се иска от нападателите на Бразилия.

Тите промени съдбата на „селесао“, откакто наследи Дунга през 2016 г. Една от силните му страни в този период бе точността в решенията за състава в трудни моменти. След равенството с Швейцария в първия мач в Русия моментът Е труден и, докато Неймар Е и винаги ще бъде главната атракция, за останалите позиции в атака последните две години имаше процес на еволюция. Конкретно в навечерието на определящата среща с Коста Рика дилемата Габриел Жезус или Роберто Фирмино става все по-актуална.

Двамата нападатели имат сходни качества, които облагодетелстват отбора – работят здраво без топка, правят отлични пробиви, освобождавайки пространства за други и са отлични реализатори. Има, разбира се, и очевидни разлики. Жезуз е по-бърз, обича да играе на гърба на последния защитник, докато Фирмино се прибира по-дълбоко и е по-комбинативен.

Статистически изборът изглежда лесен. Фирмино стартира 32 мача от Висшата лига миналия сезон, вкара 15 гола и направи 7 асистенции. Общо попаденията във всички турнири миналия сезон за играча на Ливърпул бяха внушителните 27. Жезус бе титуляр само в 19 шампионатни мача и се отчете с 13 реализирани и 3 изработени голове

В последните месеци Тите прекара доста време в Англия, в които направи няколко визити до тренировъчната база на Манчестър Сити, за да гледа тренировъчни сесии на Пеп Гуардиола – нещо, което правеше и по-рано, когато каталунецът бе начело на Байерн. Неговата почит към клубния треньор на Жезус е още един детайл, който потвърждава и без това очевидното – Тите предпочита Габриел пред Роберто.

Това със сигурност е заради ефекта, който Жезус имаше, откакто бразилският бос е на позицията си. Жезус помогна на тима да спечели злато на олимпийските игри през 2016-а, след което вкара на два пъти в дебюта за страната си на „А” ниво, което бе и дебют на Тите. По това време Фирмино бе контузен и когато се завърна конкурентът му вече бе бетонирал мястото си с още две участия и нови два гола. Дори травмите, които споходиха звездата на Ман Сити през март миналата година и в началото на тази не промениха баланса в полза на Фирмино.

Жезус стартира срещу Швейцария и както обикновено бе заменен през втората част от Фирмино, който оказа положително влияние. Подобна дилема само подчертава огромното разнообразие в атака, което е още по-интересно в контекста на тренировките, които Неймар пропусна тази седмица, вероятно заради постоянните нарушения срещу него на швеийцарците в неделя. Той ЩЕ играе, но имайки предвид и трите месеца възстановяване точно преди световните финали, е ясно, че не е във физическата си топ форма.

Богатството, с което Тите разполага, му дава разнообразни възможности и все пак, макар и смел, той пипа внимателно. В първите му 18 месеца поставянето на Филипе Коутиньо на мястото на Уилян на десния фланг бе единствената реална промяна. С наближаването на турнира обаче специалистът изтъкна притеснението си, че съперниците се затварят и трудностите, които това създава. Решението му бе да върне в състава намерилия добра форма Уилян и да започне да използва Коутиньо по-дълбоко, в полузащита. Разочароващото нулево равенство срещу дефанзивния отбор на Англия миналия ноември бе повратна точка. Елегантният Ренато Аугусто, мозъкът на тима, ключът към успехите на Тите, трябваше да седне на скамейката. Говорим за играч, благословен с безрезервно доверие, очите и ушите на треньора на терена, човекът, когато Тите привикваше на тъчлинията, за да предава идеите му сред останалите играчи. Но най-вече футболистът, който диктуваше темпото, жизнено-важен за владеенето на топката. Контузия на коляното, принадлежността на Ренато към китайското първенство и фактът, че има на половината на съотборниците си минути клубен футбол миналия сезон, също бяха фактори за промяната. След нея балансът в полузащитата се оказа съвсем различен. Докато Ренато дирижираше играта, Паулиньо бе най-подвижният от полузащиитниците на Бразилия и демонстрираше забележителна ефективност в атака. Всъщност при Тите той отстъпва само на Неймар и Жезус по вкарани голове. „Сега Тите иска от мен да бъда повече организатор, да освобождавам другите от себе си, сподели Паулиньо в интервю тази седмица. Сега искаме да освобождаваме Коутиньо…”

Вариантите за Бразилия в нападение са безбройни, без дори да споменаваме Дъглас Коста и Тайсон. Тите обаче е орисан да прави правилните избори. За тези, които ще избере, остава да направят това, което умеят най-добре – да издържат на натиска и да оказват такъв върху съперниците.