Гърция сътвори едно малко чудо, и след всички мъки на Мондиала до тук, победи Кот Д`Ивоар с 2:1 и се класира на осминафинал на Световно първенство, за първи път в историята си.

"Елините" записаха само точка до последния си мач, а в още през първото полувреме загуби двама основни играчи. Въпреки това, по някакъв начин те поведоха в резултата, а след като Кот Д`Ивоар изравни, в края си изпросиха спорна дузпа, и с нея стигнаха до победата.

Така Гърция ще играе на осминафинал срещу Коста Рика, на 29 юни в Ресифе.

Кот Д`Ивоар пък ще си замине разочарован у дома, с една победа, след последното Световно първенство в кариерата на легендата Дидие Дрогба.

КАК ПРОТЕЧЕ МАЧЪТ ПО МИНУТИ, МОЖЕТЕ ДА СИ ПРИПОМНИТЕ ТУК!

Дрогба бе титуляр на "Ещадио Кастелао", но не успя да довърши мача, оказал се финален за него на Мондиал. Измъчван от контузии, най-класният футболист на "слоновете" даде всичко от себе си за 79 минути, а с него на терена, тимът му стигна до равенство.

Гърция от своя страна изигра наистина най-добрия си мач, но пропусна да си реши по-рано нещата.

Още в 12-та минута Панайотис Коне бе заменен принудително от Андреас Самарис, а още 12 минути по-късно, се оказа, че и титулярният страж Oрестис Карнезис не може да продължи, и бе сменен от Панайотис Гликос.

Атаките за Гърция обаче бяха интересни и остри, докато Кот Д`Ивоар изпитваше видими колебания в защита.

Холебас нацели гредата в 33-та минута, а Карагунис през цялото време тормозеше Бубакар Бари.

Гърция поведе в 42-та минута, след като смяната на Самарис се оказа златна. След като останаха двама на един, футболистите на южната ни съседка, срещу вратата на Кот Д`Ивоар, Самарис атакува индивидуално стража Бари промуши топката под плонжа му.

Първата добра атака за второто полувреме бе започната от Яя Туре, но Гликос спаси последвалия удар на Шейх Тиоте.

В следващите минути обаче Лазарос и Салпингидис тестваха отново Бари, като ударът на втория бе страхотен, но спасяването - не по-малко добро.

Смяната на Сабри Ламуши - Вилфред Бони за Тиоте, в 61-та минута, бе точно толкова добра, колкото смяната на колегата му Фернандо Сантос по-рано в мача.
В 68-та минута втора греда за Гърция нацели Карагунис.

Важен момент за Кот Д`Ивоар бе 74-та минута, когато Вилфред Бони изравни, след като Жервиньо бе изпуснат от защитника до себе си, и пусна също към непокрития Бони, който от точката на дузпата нямаше проблем да отбележи.

Жервиньо, който до момента бе почти незабележим, за пореден път се оказа изключително важен за атаките на африканския тим. Нападателят е замесен като голмайстор или асистент в последните три гола на отбора си на Световни първенства.

Още две промени последваха в двата лагера, като терена напусна Дидие Дрогба. Малко по-късно и Жервиньо отстъпи мястото си на по-свежия Сио.

Гърция ликува, а Кот Д`Ивоар ще се прибере у дома

източник: Gulliver/Getty Images

Джовани Сио обаче се превърна в големия грешник, когато в първата минута от добавеното време, Йоргос Самарас се възползва от него, и си изпроси дузпа.

Карлос Вера се върза доста наивно на финта на Самарас, който сам умишлено закачи крака си в стоящия до него Сио.

Дузпата обаче вече бе дадена, и самият Самарас застана зад топката, за да отбележи, и да хвърли в екстаз Гърция.

Кот Д`Ивоар имаше две минути за последни атаки, но нямаше как да се отърси от шока, и да изравни, за да се класира напред.

Вместо това, след ходенето по мъките, Гърция, съвсем по свой начин, вече е на осминафинал!

ОБСЪЖДАЙТЕ СЛУЧИЛОТО СЕ НА ТЕРЕНА С ОСТАНАЛИТЕ ФЕНОВЕ В НАШИЯ ФОРУМ!