Футболистите на Чили ще имат допълнителна мотивация за Световното първенство в Бразилия. Местни миньори, които през 2010-а година преживяха 69 дни под земята след инцидент, заснеха невероятно емоционален видео клип, с който надъхват сънародниците си за Мондиала.

Във видеото миньорите се връщат на мястото на нещастието в пустинята Атакама. Там преди 4 години след инцидент в мина под земята останаха 33 души, които преживяха рекордните 69 дни в един истински ад за човешките възможности, преди да бъдат спасени.

Тяхната история и борба за живо вдъхнови целия свят, а сега те се надяват, че с клипа „Нищо не е невъзможно за чилийците“ да вдъхновят и националите на страната за чудо в Бразилия.

Един от миньорите Марио Сепулведа се обръща към футболистите, докато колегите му стоят зад него. „На това място бяхме заробени 70 дни. Земята ни погълна, но точно тогава трябваше да покажем за какво сме създадени. Знаехме, че имаме подкрепата на милиони чилийци, които вярваха в нас“, казва Сепулведа.

Селекцията на Чили е в група В в компанията на Австралия, Испания и Холандия. „Испания е труден противник? Холандия? Не се плашим от групата на смъртта, не се плашим от смъртта, защото ние вече я победихме“, казва още миньорът.

Накрая всички взимат по малко пясък в консервни кутии, които футболистите да вземат със себе си в Бразилия.

ВИДЕОТО вижте тук