Соченият за абсолютен аутсайдер в група D на Мондиал 2014 тим на Коста Рика поднесе първата сериозна изненада по време на световното в Бразилия. Възпитаниците на Хорхе Луис Пинто шокираха Уругвай, побеждавайки с 3:1! „Селесте“ поведе в резултата през първото полувреме след точно изпълнена дузпа от страна на Единсон Кавани, но с три безответни гола през втората част Коста Рика стигна до заслужен успех. Точни за костариканците бяха Жоел Кембъл, Оскар Дуарте и Марко Урена.

По-късно тази нощ е супердербито от същата група между Англия и Италия.

Вижте развитието на двубоя минута по минута в Gong.bg

Мачът на „Ещадио Кастелао“ започна доста равностойно, като в началните минути нито един от двата тима не успя да наложи натиск. Постепенно обаче, футболистите на селекционера Оскар Табарес взеха инициативата и все по-често започнаха да гледат към противниковата врата. Единсон Кавани и Диего Форлан на няколко пъти се озоваваха в удобни позиции пред наказателното поле на Коста Рика, но късметът не бе на страната на „урусите“.

Тимът на Коста Рика прие играта в своята половина и започна да действа на контраатаки. Играчите на Хосе Луис Пинто също имаха своите шансове, като в един от случаите имаха и претенции за дузпа. След поредния корнер пред вратата на Муслера, бранител на Уругвай игра с ръка, но главният рефер на срещата Феликс Брих отсъди нарушение в нападение. Телевизионните повторения показаха, че решението на съдията бе правилно.

В 22-ата минута, след поредната атака към вратата на Кейлор Навас, бранителят Хуниор Диас сгреши фатално, след като фаулира капитана на урусите Диего Лугано в наказателното поле. Диас задържа с ръце, а след това събори своя противник, а за главния рефер не остана нищо друго освен да посочи бялата точка.

С отговорността да изпълни наказателния удар се нагърби Единсон Кавани, който бе безпощаден. Нападателят стреля неспасяемо в долния ляв ъгъл на вратата. Стражът на костариканците улови ъгъла, но не успя да отрази удара на Кавани.

Веднага след допуснатия гол, футболистите на Коста Рика се опитаха да отговорят незабавно, а Жоел Кембъл бе много близо до изравнително попадение. Нападателят пробва да изненада Муслера с далечен изстрел, но топката профуча покрай левия страничен стълб.

Малко преди почивката Навас трябваше да се намесва решително след удар на Диего Форлан и последвал рикошет в тялото на бранител на Коста Рика. Вратарят успя да избие коженото кълбо със сетни усилия в корнер.

Така първата част на срещата приключи с минимална преднина за Уругвай.

Второто полувреме започна със страхотна възможност за Коста Рика. След центриране в наказателното поле, Оскар Дуарте се измъкна от опеката на бранителите на Уругвай и стреля с глава от близо четири метра. Фернандо Муслера обаче показа завидна класа и успя да избие коженото кълбо.

Втората част започна със страхотна възможност за Коста Рика. След центриране в наказателното поле, Оскар Дуарте се измъкна от опеката на бранителите на Уругвай и стреля с глава от близо четири метра. Фернандо Муслера обаче показа завидна класа и успя да избие коженото кълбо.

Футболистите на треньора Пинто нанесоха своя удар само в рамките на три минути. Първо в 54-ата младата надежда на тима Жоел Кембъл се възползва отлично от груба грешка в отбраната на „селесте“. Нападателят бе оставен абсолютно непокрит в наказателното поле след центриране отдясно. Кембъл овладя спокойно и след като обработи топката я насочи неспасяемо покрай вратаря на Уругвай.

Само три минути по-късно отборът на Коста Рика попари отново своя противник. Оскар Дуарте се откъсна от отбраната на Уругвай и с глава от малък ъгъл прати топката до гредата за 2:1! При гола на Дуарте останаха съмнения за засада, но в крайна сметка попадението бе зачетено. Пет минути преди края на редовното време Коста Рика сложи точка на спора с нов гол! Марко Урена, който се появи на терена само минута по-рано, бе изведен отлично от Жоел Кембъл отдясно, напредна по дясното крило и с удар по земята прати топката покрай излезлия Муслера за 3:1.

В заключителните секунди на мача, Макси Перейра получи директен червен картон за грубо нарушение срещу футболист на Коста Рика. 

Уругвай:1.Фернандо Муслера, 3.Диего Годин, 2.Диего Лугано, 22.Maртин Касерес, 16.Maкси Перейра, 17.Eгидио Aревало, 5.Валтер Гаргано, 7.Кристиан Родригес, 21.Eдинсон Кавани, 10.Диего Форлан, 11.Кристиан Стуани

Треньор: Оскар Табарес

Коста Рика: 1.Keйлор Навас, 4.Mайкъл Умана. 6.Oскар Дуарте, 3.Джанкарло Гонсалес, 16.Кристиан Гамбоа, 15.Хуниор Диас, 17.Елцин Техеда, 5.Кeлсо Борхес, 7.Кристиан Боланос, 10.Брайън Руис, 9.Жоел Кембъл

Треньор: Хорхе Луис Пинто