Колумбия се наложи по класически начин с 3:0 над Гърция в първия мач от Група С на Мондиала в Бразилия. С голове на Пабло Армеро, Теофило Гутиерес и Хамес Родригес „лос кафетерос“ спечелиха първи точки в групата си.

Въпреки загубата възпитаниците на Фернандо Сантош оставиха добри впечатления с играта си, след като стигнаха до някои добри положения, а при едно от тях Теофанис Гекас разтресе напречната греда.

 

Двубоят започна доста динамично с натиск от страна на символичните домакини. Играчите на Хосе Пекерман упражниха натиск в първите минути, а още в 5-ата минута излязоха напред в резултата. Хуан Куадрадо напредна от дясно, центрира по земя в наказателното поле, а там Пабло Армеро засече и прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Oрестис Карнезис за 1:0. Преди това се бе получил и рикошет.

След попадението Колумбия започна да играе малко по-затворено, а Гърция владееше повече топката, но играчите на Пекерман продължиха да бъдат активни, а това доведе и до нови опасности пред вратата на южните ни съседи. В 19-ата минута добър удар на Хамес Родригес бе отразена от Карнезис.

В 27-ата минута бе даден и първият жълт картон в мача. Играчът на „лос кафетерос“ Карлос Санчес влезе грубо в краката на Йоргос Самарас в средата на терена, а това му коства картон.

В 30-ата минута Панайотис Коне шутира, но ударът му мина в страни. В 38-ата минута Теофило Гутиерес стреля, а топката бе изчистена в корнер. Родригес центрира от ъгловия удар, но топката бе изчистена. В последната минута на продължението пред Гърция се разкри добра възможност. Коне получи топката и с удар от сериозна дистанция застраши значително вратата на Колумбия, а Давид Оспина успя със сетни усилия да изчисти в корнер. От него не произлезе нищо.

След почивката Йоргос Самарас навлезе в наказателното поле на „лос кафетерос“ и след като измина известно разстояние с топката между бранителите на Колумбия, падна в наказателното поле. Играчът на „лос пиратикос“ имаше претенции за дузпа, които обаче бяха подмината от главния рефер, който посочи играта да продължи. Колумбийците организираха няколко атаки, като отговор на това, а в 61-ата минута резултатът в полза на Хосе Пекерман и компания бе удвоен. При центриране от корнер от ляво се получи разбъркване в наказателното поле на южните ни съседи, Абел Агилар игра с топката, а тя стигна до Теофило Гутиерес, който засече за 2:0.

Една от най-добрите възможности за гърците дойде в 65-ата минута, когато Теофанис Гекас отправи удар от близка дистанция с глава и разтресе напречната греда. След това той бе заменен от Константинос Митроглу.

В края на срещата в даденото от съдията продължение след добро взаимодействие между Сунига и Хуан Куадрадо, Хамес Родригес покачи на 3:0 и така оформи крайния резултат.

В класирането Колумбия е на първо място с 3 точки, а тимът на Гърция е последен с нулев актив.

Стартови състави:

Колумбия: Давид Оспина, Марио Йепес, Кристиан Сапата, Пабло Армеро, Абел Агияр, Хуан Камило Сунига, Карлос Санчес, Хуан Куадрадо, Хамес Родригес, Теофило Гутиерес, Виктор Ибарбо

Гърция: Oрестис Карнезис,  Хосе Холебас, Василис Торосидис, Сократис Папастатопулос,  Koстас Манолас,  Koстас Kaцуранис, Панайотис Коне, Йоанис Маниатис,  Йоргос Самарас, Tеофанис Гекас,  Димитрис Салпингидис