Спорен червен картон е причината Еквадор да стане единственият южноамерикански тим, който не успя да излезе от групата си на световното първенство, категоричен е националният селекционер Рейналдо Руеда.

Воденият от него отбор завърши наравно 0:0 срещу Франция, след като капитанът Антонио Валенсия беше изгонен в началото на второто полувреме.

„Загубихме много важен играч аз нашата тактическа постройка. А като прибавите към това отбор като Франция, който има подобни качества и играчи, то нещата стават наистина много сложни", каза Руеда. Валенсия беше изгонен от съдията Нумандиес Дуе, което предизвика гнева на селекционера на Еквадор. Той дори призова представителите на ФИФА, наблюдаващи световното първенство, да разследват случая и да преценят дали реферът от Кот Д'Ивоар е способен да ръководи повече мачове от толкова високо ниво. Руеда обаче не обясни отпадането на Еквадор със съдията, а и с поражението с 1:2 от Швейцария в първия мач от група "Е".

„Този двубой се явява решаващ. Този срещу Швейцария. Все пак, аз мисля, че ние свършихме добра работа. Футболната федерация на страната ни ще прецени дали съм прав“, добави той.