Франция се класира на осминафинал след силен в тактическо отношение мач срещу Еквадор. Двата тима завършиха при нулево равенство, което беше достатъчно на "петлите" да завършат първи в групата си, а съперникът им да отпадне за сметка на Швейцария. 

Головите положения в мача бяха твърде малко, но това не притесни момчетата на Дидие Дешан. Задачата им стана още по-лесна в 50-та минута, когато беше изгонен капитанът на Еквадор Антонио Валенсия и интригата приключи. 

Двата тима направиха изключително скучно първо полувреме. Те имаха само по едно що-годе хубаво положение и тези опасности дойдоха едва в края на първите 45 минути. 

Първо Пол Погба стреля с глава от наказателното поле в 38-та минута, но вратарят Александър Домингес изби с една ръка. Три минути по-късно Енер Валенсия можеше също с глава да открие резултата от 4-5 метра, но Юго Лорис спаси с крак. 

Преди това французи и еквадорци водеха позиционна битка, предимно в средата на терена, като пробваха единствено далечни удари, но вратарите нямаха особени затруднения да се справят с тях. 

Южноамериканците влизаха доста твърдо в единоборствата, а на моменти действаха и на ръба на грубостта. От твърдостта им пострадаха Мамаду Сако, Блейс Матуиди на два пъти и Бакари Саня, но до принудителна смяна не се стигна. Така след доста скучни първи 45 минути, в които положения на практика почти нямаше, двата тима оставиха всичко за втората част. 

А в началото ѝ стана доста по-интересно. Още в 47-та минута "петлите" можеха да поведат, след като центриране на Бакари Саня отдясно стигна до Антоан Гризман във вратарското поле. Ударът му обаче беше избит в сглобката на вратата от Домингес. 

Четири минути по-късно еквадорците останаха с човек по-малко. Антонио Валенсия беше изгонен за грубо влизане в краката на Люка Дин и затрудни максимално тима си в търсенето на задължителната победа. 

Малко след изгонването на капитана обаче дойде и големия пропуск на южноамериканците. След бърза контра Кристиан Нобоа се озова сам срещу Юго Лорис, но стреля далеч в аут и пропиля златен шанс за тима си. 

Но това беше и един от последните моменти на вдъхновение на Еквадор. Французите продължиха да играят лежерно, но и да не позволяват сериозни опасности пред вратата си. От своя страна момчетата на Дидие Дешан имаха своите възможности да отбележат, но не се възползваха. Карим Бензема и Пол Погба се озоваха на хубави позиции. 

Топреализаторът на французите обаче не беше точен на два пъти, а в 75-та минута Погба беше оставен непокрит на далечната греда и стреля с глава, но топката мина на няколко сантиметра встрани от вратата. 

Видели, че нямат какво повече да губят, еквадорците погледнаха по-смело напред. Майкъл Аройо и Алекс Ибара се озоваха на страхотни позиции, но ударите им или отидоха в аут, или Лорис с вещина ги спаси. 

Карим Бензема пък основно продължи да тормози еквадорската защита, като опита няколко удара в търсене на четвъртия си гол на Мондиала. Александър Домингес обаче го отказа със страхотни намеси и така резултатът се запази. В края и Лоик Реми имаше шанс, но стражът отново се намеси с вещина. 

Така гол до края не падна и началният резултат се запази. Това позволи на французите да завършат първи в групата със 7 точки, докато еквадорците са първият южноамерикански тим, който отпада с актив от 4 точки. 

Еквадор: Александър Домингес, Хуан Карлос Паредес, Фриксон Ерасо, Хорхе Гуагуа, Кристиан Нобоа, Освалдо Минда, Майкъл Аройо, Джеферсон Монтеро, Валтер Айови, Антонио Валенсия, Енер Валенсия;

Франция: Юго Лорис, Люка Дин, Мамаду Сако, Лоран Кошчелни, Бакари Саня, Блейс Матуиди, Муса Сисоко, Пол Погба, Морган Шнайдерлин, Антоан Гризман, Карим Бензема.