Наказанието на Луис Суарес, наложено му от ФИФА, няма да има никакъв възпитателен ефект върху него. Такова е мнението на един от водещите английски психолози д-р Андрю Евънс, който е и преподавател по психология в Университета в Нотингам. 

Светилото в тази област смята още, че нападателят има нужда от професионална помощ, за да спре да постъпва по този начин, като дори предложи каква да бъде тя. 

"Това наказание на ФИФА няма да има никакъв възпитателен ефект върху него, просто защото е почти еднакво с предишните, които са му налагани. Затова смятам, че ако не му се окаже професионална помощ, той ще продължи да хапе опонентите си."

"Това, от което той наистина има нужда, е да му бъде изготвена специална психологическа програма, която да има траем ефект върху него и да се работи за цялостна промяна на поведението му."

"Без съмнение, той постоянно се озовава в такива ситуации, защото психически е настроен за победа на всяка цена. И когато се получат обстоятелства, при които успехът е застрашен, той е готов да направи всичко, за да го постигне. Това включва и хапане."

"Затова има нужда от специално лечение, за да му се помогне да промени поведението си. Гневните постъпки имат нужда от специална програма за преодоляването им", сподели д-р Андрю Евънс.