Отборът на Португалия постигна първа победа на Мондиал 2014, но тя се оказа без никакво значение. Успеха за „мореплавателите“ осигури звездата на тима Кристиано Роналдо, който вкара за първи път по време на турнира в Бразилия.

Въпреки успеха си, Португалия завършва едва на трето място в група G с актив от 4 точки. Последното място остана за Гана, а напред в следващата фаза продължават Германия и САЩ. В двубоя помежду си, Бундестима се наложи с минималното 1:0.

Португалия откри резултата след автогол на Джон Бойе през първото полувреме, но Асамоа Гиан изравни през втората част. Попадението на нападателя бе с цената на рекорд – Гиан се превърна в най-резултатния африкански футболист на световни финали. Той оформи головата си сметка на шест попадения.

ВИЖТЕ РАЗВИТИЕТО НА МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА

КОМЕНТИРАЙТЕ ДВУБОЯ В НАШИТЕ ФОРУМИ

След равностойни първи минути на „Мане Гаринча“, първата възможност дойде в 5-ата минута и бе пред вратата на Гана. Кристиано Роналдо получи топката по дясното крило и с нестандартен удар реши да изненада вратаря Фату Дауда. Нападателят успя да прехвърли ганайския страж, но за негово нещастие, топката срещна напречния стълб.

Малко по-късно Роналдо отново имаше възможност, този път от пряк свободен удар, но и този път изстрелът му не попадна в целта. Нападателят на Реал Мадрид стреля добре, но Дауда успя да избие в ъглов удар.

Възпитаниците на треньора Пауло Бенто привидно владееха инициативата в срещата, докато футболистите на Гана действаха предимно на контраатака. В 19-ата минута Ронадло пропиля нова отлична възможност за своите. След центриране отдясно, Роналдо бе оставен непокрит в наказателното поле, където от шест метра стреля с глава, но прати топката право в ръцете на ганайския вратар.

Веднага след това дойде и най-чистия шанс за Гана. Асамоа Гиан бе изведен с дълъг пас, пребори се за топката с двама бранители на Португалия и стреля, но Бето показа класа и изби.  

Постепенно ганайците увеличиха оборотите и набързо създадоха още две добри възможности. Гиан отново бе на голова позиция в 23-ата минута, но ударът му с глава бе спасен.

След няколкото пропуска пред ганайската врата, тимът на Португалия стигна до попадение с известна доза късмет. След поредната атака отляво, топката бе центрирана остро в наказателното поле, където Джон Бойе игра нескопосано, коженото кълбо се отклони в коляното му и след двоен рикошет – първо в напречната греда, а след това и в страничния стълб, се оплете в мрежата.

До края на първата част двата тима не успяха да се изненадат, като най-интересното бяха няколко разбърквания в двете наказателни полета, които в крайна сметка не доведоха до нови попадение.

Втората част обаче предложи далеч по-интересен футбол. Отборът на Гана излезе като преобразен и се впусна в неспирни атаки. Футболистите на селекционера Джеймс Кваси Апиа успяха да упражнят натиск над своя съперник, което даде резултат в 56-ата минута, когато африканците изравниха.

В голмайстор за Гана се превърна обичани заподозреният Асамоа Гиан. Нападателят се разписа след центриране отляво и по този начин се превърна в най-резултатният африкански футболист на световни първенства. Попадението на Гиан бе под номер 6 за него на подобен форум.  

Голът за Гана придаде нов импулс в играта на африканците, които след изравняването набързо пропуснаха още две отлични ситуации. В крайна сметка Бето и бранителите пред него успяха да опазят вратата си.  

Голът за Гана придаде нов импулс в играта на африканците, които след изравняването набързо пропуснаха още две отлични ситуации. В крайна сметка Бето и бранителите пред него успяха да опазят вратата си.

След направените смени в състава на Португалия, тимът на Пауло Бенто изравни играта и на свой ред взе инициативата. Това логично доведе до няколко интересни ситуации в наказателното поле на африканците, при една от които падна и втория гол за Португалия.

След центриране отляво, вратарят Дауда игра безобразно и боксира топката, пращайки я директно в краката на Кристиано Роналдо, който бе оставен абсолютно сам. За нападателя не представляваше никаква трудност да я насочи в опразнения ъгъл на вратата. Попадението бе първо за Роналдо на първенството в Бразилия.

До края на срещата Роналдо имаше още три отлични възможности за гол, но така и не успя да вкара, за да направи успеха на своя тим по-убедителен. 

Така Португалия и Гана приключват участието си на Мондиал 2014.

ПОРТУГАЛИЯ – ГАНА 2:1

Португалия: 22.Бето, 2.Бруно Алвеш, 3.Пепе, 21.Жоао Перейра, 6.Уилям, 20.Рубен Аморим, 4.Мигел Велосо, 8.Жоао Моутиньо, 11.Едер, 7.Кристиано Роналдо, 17.Нани

Гана: 16.Фатау Дауда,19.Джонатан Менса, 23.Харисън Афул, 21.Джон Бойе, 17.Мохамед Рабиу, 8.Еманюел Агиеманг-Баду, 20.Квадво Асамоа, 10.Андре Аю, 7.Кристиан Атсу, 3.Асамоа Гиан, 18.Маджийд Уарис

Стадион: Мане Гаринча

Рефер: Наваф Шукрала