Много любопитна теория има мениджърът на Челси Жозе Моуриньо за португалския национал Пепе, който още в първия мач на своя тим на Световното първенство срещу Германия (0:4), получи червен картон.

„В действителност, той дори не е португалец. Мисля, че поради това би трябвало да има по-голямо напрежение в него, за да го кара да се държи по определен начин, което не се случва“, заяви Моуриньо.

В действителност централният защитник на Португалия е роден в Бразилия.

Специалния и Пепе се познават много добре, от времето, което треньорът прекара в Реал Мадрид. Тогава Жозе Моуриньо използваше качествата на Пепе и склонността му да играе по по-груб начин, като дори се е случвало умишлено да го кара да си извади картон. Сега обаче, когато Пепе играе за националния екип, Жозе Моуриньо разкритикува защитника.

Наставникът обяви бранителя за „труден за разбиране“ човек.

„Може би не заслужаваше директен червен, но може би заслужаваше. Да оставиш отбора да играе с 10 души толкова дълго време е голям проблем за отбора“, коментира още Моуриньо.

Мачът на Португалия срещу Германия на практика приключи още в 37-та минута, когато Пепе извърши груб фаул срещу Томас Мюлер, но след като последният падна, защитникът на Португалия отиде при него и си допря главата в неговата, което му донесе изгонването.