Отборът на Швейцария продължава участието си на Мондиал 2014, след като удари аутсайдера Хондурас с 3:0 в последен мач от група Е. Ключова роля за тима на Отмар Хицфелд изигра Джердан Шакири, който наниза и трите попадения в срещата. Швейцарецът се превърна във втория футболист, реализирал хеттрик на първенството в Бразилия. Първи бе съотборникът му в Байерн Мюнхен Томас Мюлер за Германия.

В другия мач от групата Франция и Еквадор не излъчиха победител, завършвайки при резултат 0:0. Това отреди на Швейцария второто място в крайното класиране, докато първата позиция остана за „петлите“.

Така на осминафиналите Швейцария ще има тежката задача срещу Аржентина, докато Франция ще мери сили с Нигерия.  Надпреварата напускат Еквадор и Хондурас, съответно останали с 3 и 0 точки.

ВИЖТЕ РАЗВИТИЕТО НА МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА В GONG.BG!

КОМЕНТИРАЙТЕ МАЧА В НАШИТЕ ФОРУМИ!

Срещата започна отлично за възпитаниците на Отмар Хицфелд, които успяха да вземат преднина само след шест минути игра. Джердан Шакири вкара великолепен гол след самостоятелна акция по дясното крило. Футболистът на Байерн Мюнхен получи пред наказателното поле, преодоля бранител на Хондурас и със свиреп удар с левия крак не остави никакви шансове на вратаря Ноел Ваядарес, който закъсня с намесата си.

Преди попадението си, Шакири пропусна и друга отлична възможност, като от три метра стреля в тялото на вратаря.

Тимът на Хондурас се опита да отговори незабавно, но двете опасни атаки, които организираха символичните домакини, не доведоха до желания резултат.

В 16-ата минута Джердан Шакири отново бе в основата на проблемите за хондураските бранители, когато бе фаулиран на няколко метра пред пеналта. Зад топката застана голмайсторът на швейцарците, който този път стреля слабо и топката се отклони в стената.  

Футболистите на селекционера Луис Гарсия постепенно изравниха играта, но отбраната на швейцарците действаше почти безгрешно и лесно отблъскваше атаките към Беналио. При поредното нападение за Хондурас, грешка в центъра на терена позволи на швейцарците да организират бърза контраатака. Йосип Дръмич получи по лявото крило, напредна добре и изведе по отличен начин Джердан Шакири, който останал сам срещу вратаря на Хондурас нямаше как да сгреши. Второто попадение за швейцарците дойде в 31-ата минута.

До края на първата част проблемите за Хондурас продължиха, като в 39-ата минута Луис Гарсия трябваше да извърши принудителна смяна в състава си. Карло Костли получи травма в бедрото и бе заменен от Джери Паласиос.  

Втората част започна с две отлични възможности за Джери Бенгстън. В 49-ата минута, след атака отляво, топката бе центрирана към нападателя, който реши да играе с глава, въпреки че коженото кълбо бе на не повече от 30 сантиметра от земята. В крайна сметка Бенгстън не успя да отправи удар и провали отлична атака за Хондурас. Няколко минути по-късно, отново Бенгстън се озова на голова позиция, преодоля Беналио, но ударът му бе изчистен от голлинията от Рикардо Родригес.  

В 62-ата тимът на Хондурас имаше сериозни претенции за дузпа. Появилият се през второто полувреме Джери Паласиос бе съборен в наказателното поле от Джуру, но аржентинският рефер Нестор Питана не посмя да посочи бялата точка. Телевизионните повторения обаче показаха, че съприкосновение между Джуру и нападателя наистина има. В крайна сметка отборът на Хондурас получи правото да изпълни само корнер.  

В 71-ата минута всичко в срещата бе решено, след като тимът на Хондурас допусна трети гол в мрежата си. Неудържимият Джердан Шакири бе точен за трети път, оформяйки своя хеттрик и осигурявайки победата за своя тим, която го праща в следващата фаза на Мондиал 2014.

ХОНДУРАС - ШВЕЙЦАРИЯ 0:3

Хондурас (4-4-2): 18.Ноел Ваядарес, 6.Хуан Карлос Гарсия, 21.Брайън Бекелес, 20.Хорхе Кларос, 3.Майнор Фигероа, 5.Виктор Бернардес, 8.Уилсън Паласиос, 15.Роджър Еспиноса, 14.Бониек Гарсия, 11.Джери Бенгтсън, 13.Карло Костли

Швейцария: (4-2-3-1): 1.Диего Беналио, 13.Рикардо Родригес, 20.Йоан Джуру, 22.Фабиан Шер, 2.Стефан Лихтщайнер, 8.Гьокан Инлер, 11.Валон Бехрами, 10.Гранит Джака, 23.Джердан Шакири, 19.Йосип Дръмич, 18.Адмир Мехмеди