Отборът на Мексико се класира за осминафиналите на Световното първенство по футбол в Бразилия след победа с 3:1 над Хърватия в последния си мач от група А. Мексико завършва като втори в групата след лидера Бразилия, а Хърватия отпада от Мондиала. Мексико ще играе на осминафиналите срещу Холандия на 29-и юни във Форталеза.

Двата тима изиграха интересен двубой, в който всички попадения паднаха през второто полувреме, а шоуто бе допълнено от директен червен картон на хърватина Анте Ребич.

Рафаел Маркес отбеляза първото в 72-ата минута. Маркес надскочи защитата на Хърватия при центриране от ъглов удар. Само 3 минути по-късно, в 75-ата Андрес Гуардадо намери чудесно една топка подадена от Пералта, който видя включилия се отдясно Гуардадо.

В 82-ата влезлият като резерва Хавиер Ернандес увеличи на 3:0. Ернандес бе много активен и след като получи добра топка с глава от Маркес, който отклони топката след центриране от ъглов удар.

Иван Перишич намали на 1:3 за Хърватия в 87-ата минута, а само 2 минути по-късно съотборницът му Анте Ребич, който влезе като смяна в игра в 68-ата минута, бе изгонен с директен червен картон, заради опасна игра срещу съперник.

Най-спорната ситуация бе в 64-ата минута, когато Дарио Сърна игра с ръка в наказателното поле на Хърватия. Съдията Ирматов обаче не отсъди дузпа, което разгневи треньорския щаб на Мексико.

Вратарят Гилермо Очоа изигра нов силен мач, като допусна само един гол, който е и единствен във вратата на Мексико в груповата фаза на Мондиала.

През първото полувреме Мексико удари греда в 16-ата минута. Ектор Ерера стреля чудесно с левия крак към вратата на Хърватия и уцели гредата. Само пет минути по-късно последва нова възможност за Мексико. Подаване от дълбочина на Ектор Ерера, но Пералта се подхлъзна и не успя да отправи удар.

В 30-ата минута при атака отдясно за Хърватия Дарио Сърна опита да центрира, но топката бе избита в тъч. Състезателите на Нико Ковач продължиха да владеят. Последва шут на Иван Перишич от границата на наказателното поле, но в страни от вратата. В края на първото полувреме Дарио Сърна стреля опасно, но над вратата на Очоа. Разстоянието бе около 30 метра от вратата на Мексико.

Мексиканците имаха 4 точки до този момент от една победа и равенство, а хърватите бяха трети във временното класиране с 3 точки от победа и загуба. В предишните си срещи Мексико победи Камерун с 1:0 и направи равенство с Бразилия 0:0. Хърватия пък загуби от Бразилия с 1:3, а по-късно победи Камерун с 4:0.

Отборът на Хърватия не е излизал от групата си на Световно първенство от 1998-а година насам, а Мексисо винаги е излизал от групата при последните си участия, но не е стигал до четвъртфинал от 1986-а година.

РАЗВОЯ НА МАЧА ВИЖТЕ ТУК

Хърватия: Стипе Плетикоса, Даниел Пранич, Ведран Чорлука, Деян Ловрен, Дарио Сърна, Шиме Върсалко, Иван Ракитич, Лука Модрич, Иван Перишич, Марио Манджукич, Ивица Олич

Треньор: Нико Ковач

Мексико: Гилермо Очоа, Ектор Морено, Рафаел Маркес, Франсиско Родригес, Хосе Васкес, Паул Агилар, Ектор Ерера, Мигел Лаюн, Андрес Гуардадо, Орибе Пералта, Джовани дос Сантос

Треньор: Мигел Ерера